МИЦЕВ НАЈАВЉУЈЕ: Пад температуре почетком августа

Топли тропски талас задржаће се у нашој држави до краја јула, а пад температуре и услове за кишу можемо очекивати почетком августа, најавио је метеоролог Бранко Мицев, гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

Мицев: Температуре су и раније прелазиле 40 степени Мицев
“До краја јула бићемо под утицајем топле ваздушне масе, са тим што се очекују кратке осцилације у температурама. Данас поподне на сјеверу биће услова за развој грмљавинских облака у планинским просторима, поново у сриједу имаћемо исте услове у централним и сјеверним подручјима могућа и краткотрајна киша и пад температуре. Имаћемо те осцилације, али генерално до краја јула имаћемо топле ваздушне масе и температура ће са одређеним дневним осцилацијама бити на нивоу од 40 степени, значи од 38 до 41 степен”, навео је Мицев.

Ако не дође до промјене прогностичког материјал, како каже Мицев, промјена времена се очекује 31. јула на 1. и 2. август.

“Очекује се циклонска активнос у региону Јадрана то значи да ће доћи до прилива хладнијег ваздуха, прекида се ова топла тропска серија и имаћемо услова за кишу, пљускове са грмљавином и у таквим ситуацијама могуће су и краткотрајне временске непогоде”, навео је Мицев.

Температуре су и раније, каже, прелазиле 40 степени, а како додаје, постоји разлика између стандардних температура и оних које се мјере на другим мјестима, на нестандаран начин.

“Постоје строги прописи како се мјери температура”, казао је Мицев и додао да се она мјери у посебним условима и у хладу.

Мицев каже да су јуче измјерене рекордне температуре у неким градовима, па је на подручју Даниловграда био 41 степен у Пљевљима, Жабљаку, Колашину смо, како додаје, такође имали рекордне темепературе.

У Подгорици је јуче измјерено 40 степени док је, како додаје, рекорд у главном граду 42 степена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest