Милан Кујунџић Абердар: Пушка која глас даје

Српски филозоф, писац и политичар Милан Кујунџић Абердар, рођен је на данашњи дан 1842. године, један од првих професора филозофије на београдској Великој школи, члан Српске краљевске академије, предсједник Скупштине Србије и министар просвјете.

Фото: Wikipedia

Захваљујући позицији Министра просвјете, унео је у образовни систем значајне промене – оснивао је дјевојачке школе, од тада је гимназија имала осам разреда, дјеца предшколског узраста су се на адекватан начин уз обучене кадрове припремала за школу.

Студирао је у Бечу, Минхену и Паризу, а дипломирао на Оксфорду.

У младости је био један од вођа Уједињене омладине српске и уредник њеног гласила „Млада Србадија“.

Стихови овог изразитог романтичарског пјесника позивали су на борбу против угњетача, за ослобођење и уједињење поробљене браће.

Фото: Wikipedia

Абердар је написао филозофска дјела „Кратки преглед хармоније у свету“, „Иде ли свет набоље или нагоре“, „Филозофија у Срба“ и „Шта је и колико у нас урађено на лођици“, те спјев „Српски патријарх“ и баладу „Невеста хајдукова“.

Милан Кујунџић је рођен као Јанићије, али је име промијенио у Милан.

Надимак Абердар додао је имену и презимену по својој првој збирци пјесама. Ријеч „абердар“ означава ватрено оружје којим се наговјештава повољна вијест. То је и име Карађорђевог топа из Првог српског устанка.

Када је краљ Милан Обреновић именовао првих 16 академика Српске краљевске академије, међу њима је био и Милан Кујунџић Абердар.

Абердар је учествовао у српско-турским ратовима 1876-1878. године и унапријеђен је у мајора, а касније и потпуковника.

Од бројних одликовања која је добио, најзначајнија су: Медаља обновиоца Српске краљевине, Таковски крст трећег степена, Орден белог орла трећег степена и Таковски крст четвртог степена са мачевима.

Преминуо је у Београду, после тешке болести, 26. новембра 1893. године.

У његову част је улица у Београду, која се протеже од цркве Светог Марка па све до Пете београдске гимназије добила име. Позната је по томе што се у њој налази један део зграде РТС, порушен током НАТО бомбардовања и по томе што је многи погрешно називају „Абардарева“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest