Милатовић: Избор Вуковића за градоначелника ругање праву грађана да бирају и уставно насиље

Данашњи избор Ивана Вуковића за градоначелника Подгорице, гласовима одборника којима је истекао Законом о избору одборника и посланика прописани четворогодишњи мандат, акт је ругања демократском праву грађана да након четири године бирају и буду бирани, казао је Јаков Милатовић из покрета Европа сад.

Он је истакао да је данашњи чин противан и члану 2 Устава Црне Горе који каже да се власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом не може успоставити нити признати.

„Овом уставном насиљу кумовале су усвојене допуне Закона о локалној самоуправи, за кога су гласали представници нове парламентарне већине. Дакле, док се актуелна Влада декларативно залаже за европске интеграције и деблокаду институција, у пракси, заједно са својом парламентарном већином, спроводи све мјере и доноси одлуке које додатно доприносе институционалном хаосу и безакоњу“, оцијенио је Милатовић.

Како је додао, тај чин представља огроман корак уназад у демократском развоју Црне Горе и враћа је у статус бесудне земље.

„Уколико је оваква пракса увод у ново одлагање избора тиме што ће се кроз неизгласавање судија Уставног суда и даље срљати у блокаду и нелегитимно продужење мандата, те бјежати од воље народа, онда је јасно колико су сви актери на власти посвећени демократским вриједностима и европским интеграцијама. Но, уколико актери овог плана мисле да ће неуставним пролонгирањем избора избјећи свој политички пораз, грдно се варају – изборни дебакл ће само бити већи – јер грађани сваким даном све више виде погубност њиховог дјеловања“, поручио је Милатовић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest