Милатовић: Сви који не буду поштовали програм „Европа сад“ биће санкционисани

Вријеме читања 3 минута

Милатовић jе оциjенио да jе Европа сад побjеда у борби против сиве економиjе на тржишту рада

Министар економског развоја Јаков Милатовић је казао да је „Европа сад“ апсолутно прорам који је нормиран да буде вин вин и за раднике и послодавце. Овоме у прилог говори да је ће просјечна плата у ЦГ кроз програм Еропа сад бити повећана на 670 еура, што је повећање од 140 еура на мјесечном нивоу.

– Програм Европа сад доноси је повећање НЕТО зарада за раднике и смањење пореског оптерећења за највећи дио послодаваца – казао је министар.

Задаци Координационог тијела су праћење и координација активности у оквиру имплементације програма “Европа сад”, као и праћење, у сарадњи са надлежним органима и институцијама, отклањања пријављених неправилности приликом имплементације програма.

Задатак Координационог тијела ће бити и достављање полугодишњег извјештаја о реализованим активностима Влади Црне Горе.

– Програм је апсолутно програмиран да буде wин-wин и за раднике и послодавце. У том смилсу је историјски, реформски – навео је Милатовић  конференцији за медије.

Министар је истакао да Управа прихода посједује податке о зарадама свих запослених у Црној Гори, те ће стога пратити провјеру спровођења овог програма.

– Сви који програм не буду имплементирани на начин који је предвиђен законом биће кажњени. Неће бити селективности – поручио је министар Милатовић.

Координационо тијело ће се састајати по потреби, а најмање једном мјесечно.

Министар је наjавио да ће у наредном периоду постоjати кол центар у Управи за инспекциjске послове коjи ће бити отворен за све коjи ће моћи да приjаве евентуалне злоупотребе у примjени програма на броj 080 555 555.

Милатовић jе оциjенио да jе Европа сад побjеда у борби против сиве економиjе на тржишту рада.

Помоћница директора Управе за инспекцијске послове Ана Вујошевић казала је да тренутно имају око 30 пријава.

-Пријаве се односе на то да послодавци траже од радника да им након исплате плате дио новца врате. Формираћемо тимове у сарадњи са полицијом који ће све провјеравати- навела је Вујошевић.

В.Д. директора Управе прихода и царина Милена Петричевић је казала је да се осјећа кохезија унутар институција и да је тиме могућност злоупотреба примјене програма сведена на минимум.

– Тридесет инспектора рада Управе за инспекције јесте мало, али не заборавите да имате Управу прихода са 1.200 запослених и није остављен велики простор да се врши злоупотреба овог сета закона – казала је Петричевић и додала да онај ко се упознао са садржином програма Европа сад нема разлога да не поступа у складу са тим ако себи жели добро.

Државни секретар у Министарству финансија Бранко Крвавац је,казао је да нико не треба да се чуди зашто су здравствени радници добили највећи раст плата, додајући да је познато каква је била претходна година.

– И немедицински кадар је добио велико повећање. Тај раст није забиљежен у здравству. Немедицински кадар у здравству има већи раст него у осталим секторима- навео је Крвавац.

Министар Милатовић је казао да ће просјећна плата бити увећана за више од 20 одсто, а да је раст цијена био 4,4 одсто.

– Не знам како може неко да пласира другачије тезе да ће повећање плата утицати на раст цијена. Не разумијемо сви исто математику изгледа – навео је Милатовић.

Координационо тиjело за праћење програма „Европа сад” одржало је јутрос први састанак у 08:00 часова, док је прва конференциjа за медиjе најављена у 9:30 часова. Конференцију можете пратити уживо на нашем порталу.

На конференциjи за медиjе ће се новинарима обратити министар економског развоjа Jаков Милатовић, у своjству предсjедника Координационог тиjела, савjетник премиjера Деjан Абазовић, у своjству замjеника предсjедника и државни секретар у Министарству финансиjа и социjалног старања Бранко Крвавац, у своjству члана Координационог тиjела.

Конференциjа за медиjе биће преношена уживо преко YouTube канала Владе Црне Горе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest