Милиони нестали, тужилаштво да ради брже

„ЗА ВРИЈЕМЕ ДПС-А ОПШТИНА АНДРИЈЕВИЦА БИЛА ОАЗА БЕЗАКОЊА“
Милиони нестали, тужилаштво да ради брже
Нова власт у Андријевици, након катастрофалног налаза ДРИ, санира посљедице рада претходника


Андријевица, Фото: Туфик Софтић

Општина Андријевица, на чијем је челу коалиција НСД, СНП и Демократе, очекује да тужилаштво процесуира претходно општинско руководство ДПС-а и СД-а, након што је Државна ревизорска институција дала катастрофално лоше мишљење за 2019. годину.

Потпредсједник општине Веселин Ракетић (НСД) каже да је то императив и основна порука која, како истиче, стиже из народа. Он, међутим, нема наду да ће се то догодити док се не промијене тужилачки закони и док не буде промјена у тужилаштву.

“То је службено процесуирано и предато тужилаштву, али ја сам убијеђен да је то већ одложено у неку фиоку, и да ће остати да купи прашину док год не буде промјена у тужилаштву. Ту је био довољан само један телефонски позив и да се предмет архивира”, тврди Ракетић.

Према његовим ријечима, Андријевица је десетак година, за вријеме владавине ДПС-а, била “оаза безакоња”.

“Ту се свашта радило, чему се не може ући у траг, јер нема папира и документације. Упркос томе, њима док су били на власти ниједна инспекција није смјела ући у канцеларије и службе. Они су многе најозбиљније ствари завршавали ‘на ријеч’. Не знамо гдје су завршили милиони еура од водовода и мале електране на градском водоводу. Крали су чак и каблове и цријева у дужини од три километра”, каже Ракетић.

Државна ревизорска институција (ДРИ) дала је недавно негативно мишљење на завршни рачун буџета Општине за 2019. годину и утврдила велики број кршења закона и неправилности у пословању.

Због огромног броја неправилности, ДРИ је одлучила да са тим упозна Врховно државно тужилаштво, Владу, министарства финансија и социјалног старања и јавне управе, дигиталног друштва и медија, скупштински Одбор за економију, буџет и финансије и Заједницу општина Црне Горе.

“Финансијски извјештаји за 2019. годину садрже погрешна приказивања, која појединачно и збирно имају прожимајући карактер. Финансијском ревизијом је утврђено да Општина Андријевица није исказала буџетски резултат у извјештају, односно дефицит у износу од 652.501 еуро, што није у складу са Законом о буџету и фискалној одговорности. Дефицит умањен за камате у поређењу са приходима буџета Општине процентуално исказан износи 84,39 одсто, што је осам пута већи износ од дозвољеног законом. На рачуну 741 Ђ донације, Општина је приказала донације испод линије финансијског резултата, што би утицало на увећање дефицита да је финансијски резултат израчунат”, наводи се у извјештају ДРИ.

Наводи се и да ревизор није могао утврдити модификовани готовински дефицит којим би се добила реална фискална слика буџета Општине зато што Општина не евидентира обавезе, као и због непрецизне евиденције обавеза из претходне године.

ДРИ је утврдио да извјештај о консолидованој јавној потрошњи за 2019. годину није приказан како је прописано важећим Правилником о начину сачињавања и подношења финансијских извјештаја буџета, државних фондова и јединица локалне самоуправе, већ на основу правилника који је престао да важи.

Ревизијом су утврђена одступања и неусклађености са многим законима, уредбама, правилницима у упутствима. Наводи се да је Општина у 2019. два пута доносила одлуку о измјени и допуни буџета.

Такође и да Општина није донијела план за успостављање финансијског управљања и контрола и није одредила особу за координацију активности на спровођењу и унапређењу управљања и контрола, није извршен попис значајних пословних процеса и активности у циљу идентификације ризика, нијесу идентификовани значајни ризици и није успостављен регистар ризика, није извршено раздвајање одговорности којим се спречава да једно лице истовремено буде одговорно за одобравање, овлашћивање, односно извршење, евидентирање и контролу, и није успостављен систем двојног потписа.

Ревизијом је утврђено да Општина не води пореско књиговодство за локалне комуналне таксе и за све врсте накнада, као и низ других неправилности када су у питању обрачуни накнада и обрачуну путних налога.

“Остали трансфери институцијама вршени су без пратеће документације, са одговарајућом спецификацијом трошкова. Општина није вршила надзор над потрошњом средстава додијељених путем трансфера. Плаћања са главног рачуна трезора, предузећима чији је оснивач општина, вршена су без пратеће документације са одговарајућом спецификацијом трошкова. Општина код реализације уговора о јавним набавкама није обезбјеђивала доказ о квалитативном и квантитативном пријему извршених радова, односно услуга. Општина није евидентирала све набавке мале вриједности.

ДРИ је наложила Општина да у року од 30 дана достави план активности за реализацију издатих препорука за исправљање неправилности који треба да садржи мјере, носиоце активности и рокове. Општина је дужна и да у року од шест мјесец ДРИ достави извјештај о спроведеним радњама по израђеним и достављеним препорукама.

На власти у Андријевици до избора у августу била је Демократска партија социјалиста (ДПС) са Социјалдемократама (СД), предсједник Општине у том периоду био је Срђан Машовић (ДПС). Након локалних избора власт је формирала коалиција “За будућност Андријевице” (СНП-НСД), и “Мир је наша нација” (Демократе и Демос).

ДРИ је дала и низ других примједби које се односе на неконтролисано коришћење мобилних телефона, употребу службених аутомобиле без путних налога и слично. И то је само оно што је до сада утврђено и достављено тужилаштву које још ћути.

Ракетић: Поправљамо што се поправити може
Ново руководство Општине Андријевица, према ријечима потпредсједника Ракетића, већ ради на томе да се “поправи што се поправити може”.

“Ми ћемо покушати у наредним мјесецима, како смо обавезани од стране ДРИ, доставити шта смо до сада исправили и шта ћемо даље исправљати и којом динамиком”, каже Ракетић.

Према његовим ријечима, “да се однос из бахатог мијења у домаћински засада говоре и уредно паркирани службени аутомобили, машине које не стоје по селима, нови километри асфалта, и за кратко вријеме уштеђених пола милиона еура”.

Нове локалне власти у Андријевици смтрају да се из извјештаја ДРИ за само једну годину владавине ДПС треба извући поука, јер су, како кажу, свјесни да ће и њима једном ДРИ закуцати на врата.

“Једно је сигурно. Незаконито као што је ДПС радио и пословао, ми нећемо пословати”, обећава потпредсједник општине Андријевица.

Ту се свашта радило, чему се не може ући у траг, јер нема папира и документације. Упркос томе, њима док су били на власти ниједна инспекција није смјела ући у канцеларије и службе. Они су многе најозбиљније ствари завршавали ‘на ријеч’. Не знамо гдје су завршили милиони еура од водовода и мале електране на градском водоводу. Крали су чак и каблове и цријева у дужини од три километра”, каже Ракетић.

Vijesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *