Милун Зоговић: А шта ћемо са 300 000 становника Србије који имају црногорско држављанство

А шта ћемо са 300 000 становника Србије који имају црногорско држављанство?! Да не говоримо о њиховим потомцима и породицама, броја им се не зна! Да ли је и њима забрањено да обиђу родитеље, браћу, рођаке, комшије и кумове?! Да обиђу „крљу“ и породично огњиште са којег су одселили правац пут окупаторске Србије! Да ли је и њима забрањено да се поклоне гробовима својих предака! Можда да се сазида зид дуж границе са Србијом?! Некима би изгледа и то било мало!? Јединствен је случај тако бројних миграција из окупиране земље у земљу која нас је како кажу ни мање ни више него окупирала 1918 година. И поред цијелог свијета црногорци нашли да се селе баш код окупатора! Чудна ли чуда?! Умјесто у братску Хрватску и Албанију, они завргли пут окупаторске Србије! Ко да им је било мало српског терора по Црној Гори након српске окупације. Поменућу само мачка сто су женама под раше метали па га млатили мачугом да гребе, тако веле Дукљани! Друге муке да не помињем! То што је Црна Гора 1916 актом о полагању оружја капитулирала, а 1918 била ослобођена од Српске војске треба избрисат из историје по сваку цијену! То више ни у сну да се не помиње. Једноставно се не уклапа у контекст! Код режимлија је на сцени радикално преумљење! Прихватање супротних ставова као својих! То није ново, и нешто што није већ виђено! Анте Старчевић, Секула Дрљевић, Савић Марковић, Вук Драшковић, Новак Килибарда, Мило Ђукановић. Сви су се одрекли себе самих и постали нико други! Ову појаву прати и посебан осећај мржње и заље за прогоном свих оних чијем су идентитетском, културолошком, националном и мисаоном кругу некада припадали! Све је то већ виђено. Треба извући поуку и одабрати најбољи модел отпора тој злој болести! Најбитније је сачувати здрав разум јер се прво на њега атакује. Не пристајање је најбољи пут. Јер постоје светиње са којима се не тргује и које су вредније од овоземаљског живота. Нема те цијене за коју се продају браћа и пријатељи. А још мање за коју се продају име и презиме. А Србија је нама братска држава. И после Црне Горе ја је волим највише! Разумјеће Србија да ово не чинимо ми него наша однарођена браћа која су се због несрећне власти ставили у службу ђаволу. Циљ им је да направе антагонизме између Србије и Црне Горе који се не могу вјековима залијечити. Ђавоља работа! Нећемо и не смијемо то дозволити. Свој својега никад пуштат неће! Моје црногорство и моје српство никада нису нити ће икада бити у било каквом сукобу. Једнако су ми мили и једнако се поносим и једним и другим.

3 thoughts on “Милун Зоговић: А шта ћемо са 300 000 становника Србије који имају црногорско држављанство

  1. Не знам јесам ли ја ретардиран, или људи не читају и не размишљају, већ се само хватају на политичке играрије Бритве, Риста, Вучка и осталих. Црна Гора је због пандемије већ одавно забранила улазак странцима и ускоро почиње да отвара границе; услов је да земља из које особа долази има мање од 25 обољелих на сто хиљада становника. Србија, засад, не испуњава услов. Прилично једноставно и транспарентно.

    1. Босна и Херцеговина испуњава услове, али су границе затворене. Неће да народ иде под Острог!

    2. Ti si ili neuk ili se pravis. Poljska ne ispunjava kriterijume jer ima 28,8 zarazenih na 100.000 stanovnika. Ali dobro, kad du Milogorcima istina i podaci nesto znacili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest