Милун Зоговић: Лидери ДФ-а су својим животима и животима породице гарантовали побједу против режима и сад мафија и ДПС не желе да они уђу у Владу!

Вријеме читања 3 минута

Предсједник Административног одбора и посланик Демократског фронта у Скупштини Милун Зоговић казао је за “БОРБУ” да је неприхватљиво било чије оспоравање уласка лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића у Владу и да ће тај однос других према ДФ-у бити њихова смјерница у односу према њима али и према садашњој или реконструисаној Влади

FOTO: POGLED.ME

“Узнемиреност ДПС-а због извјесног уласка ДФ-а у Владу потпуно је оправдана и очекивана. ДПС добро зна ко има и снаге и смјелости да удје у рат са организиованим криминалом, корупцијом и свим другим пошастима које су деценијама упропаштавале наше друштво. То је управо онај моменат када почиње сравнавање рачуна са правном државом, зато се на помен реконструкције и уласка лидера ДФ-а у владу пали црвени аларм код свих оних који су функционисали по сопственим правилима и за које је закон био мртво слово на папиру”, сматра он.

Kључни предуслови за успјех преговарачког процеса унутар парламентарне већине.

“Вријеме иза нас јасно је показало да се изигравањем демократских стандарда и обесмишљавањем изборних процеса не може до озбиљних резултата и стабилне власти. Концепт да се може владати без подршке оних које су грађани на изборима бирали да их представљају једнако је нереалан и неодржив. Заваравање је да се конструкциона грешка тог концепта може надомјестити политичким уцјенама јер је уцјена прије свега најгори и најприземнији вид људске а затим и политичке комуникације.

Посебно је илузорно заносити се да се са Демократском народном партијом и са Демократским фронтом, са људима који су својим животима свједочили своју политику може разговарати језиком уцјене и условљавања. Настао на идеји ослобођења Црне Горе од политичког крила мафије, од Ђукановићеве диктаторске чизме, ДФ је увијек презирао ситне рачунице, калкуланство, фотељашење јер су слобода, равноправност и правна држава били и остали циљеви за које се боримо. Управо снага тих великих идеја и челични карактер лидера, функционера и чланова ДФ наџивјели су све режимске прогоне и тортуре а 30. августа 2020. године стигла је потврда да је вриједјело имати кичму и борити се против неправде, баш онако фроинтовски без одустајања и без предаје”, прецизирао је Зоговић.

Он је истакао да се у абнормалном постизборном циклусу ДФ-у жели наметнути као нормалност да се изборио за слободу за све осим за себе и да једно од основних начела ДФ-а „сва права свима“ не важи једино за лидере, функционере, чланове, симпатизере и гласче Демократског фронта. Да не говоримо о недостатку моралног, људског и политичког упоришта оних који су дали себи за право да лицитирају ко из нашег савеза може а ко не може бити члан владе. Као да грађани о томе нијесу дали свој суд на изборима.

Он сматра да би неулазак лидера политичких партија у Владу био наставак театра политичких апсурда.

“Поруке таквог садржаја су покушај унижавања и понижавања свих чланова, функционера, симпатизера и гласача јер је то заправо непријатељски однос према политици ДФ-а која је доминантно допринијела промјенама а не према нашим лидерима. Лицитирање са потенцијалним прихватљивим замјенама је недобронамјерно замајавање јер ако нису прихватљиви функционални преставници датих политика како могу бити прихватљиви њихови подржаваоци и следбеници”, казао је Зоговић.

“И то није никаква глад за функцијама, како то дефинишу они који су се неочекивано и неоправдано дохватили фотеља и функција, него потреба политичке стабилности и владе која ће бити потентна да се суочи са свим изазовима пред којима се налази Црна Гора као и гарант њеног европског курса. Неприхватљиво је да било ко доводи у питање и оспорава улазак Милана Кнежевића у Владу Црне Горе а ако буде таквих непримјерених тонова природно је да однос других према нама опредељује и наш однос око саме подршке влади.

Неспорно је право свих политичких субјеката па и ДНП-а и ДФ-а да аутономно кадрирају у својим партијама. А о томе да ли Милан Кнежевић и други лидера ДФ-а треба да буде чланови Владе одлучили су грађани на изборимаи свака друга тестирања и поровјере потпуно су ирелевантни. Подле поруке да не могу лидери а да могу неки други показују и елементарно непознавање функционисања политичког система”, прецизирао је Зоговић.

На такву “продају рога за свијећу” не би пристао ни један функционер ДФ-а

“Сада када смо добили и званичне потврде да је опструкција партиципације ДФ-а у извршној власти производ домаћих кухиња за унутрашњу употребу отимања власти и рушења изборне воље грађана, потпуно су јасне димензије преваре коју је наметнула и иза које стоји друга фамилија. Пристанак на опстанак таквог концепта била би издаја наших бирача а ми на то немамо право”, закључио је Зоговић у изјави за “БОРБУ”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest