Миниелектрана „Миоље поље“ ускоро почиње са радом

Беранско предузеће “Бенерго”, чији је оснивач Општина Беране,  ако све буде по плану, до краја мјесеца пустиће у пробни рад мини хидроелектрану ”Миоље поље”.

Ова мини хидроелектрана подмириваће потребе за електричном енергијом која ће се користити за градску расвјету, а при том неће правити никакву еколошку штету. Ријеч је о јединој мини хидроцентрали у Црној Гори  која није у приватном власништву.

Директор предузећа “Бенерго”, Радомир Михајловић, казао је за наш портал да су у току завршни радови и да је стигла  опрема из Словеније.

„Стигао је турбо генераторски сет: турбина, генератор и  вентили. Ријеч је о електро -машинској опреми и ових дана мајстори врше монтажу. Укупна вриједност опреме је 293 000 без пдв-а. Већ данас очекујемо да стигне трансформатор, тако да ће, ако све буде по плану, мини хидроелектрана  до краја мјесеца бити пуштена у пробни рад. То  не значи да ћемо ми одмах бити у систему. Тек нам после тога  предстоје битке за добијање употребне дозволе од ЦЕДИС-а и много других агенција. Покушаћемо да добијемо те дозволе што је прије могуће“, истакао је Михајловић.

 Директор Михајловић је подсјетио да је мала електрана “Миоље поље” изграђена на такозваној прекидној комори градског водовода са Мерића врела. Он објашњава да ће снага ове  хидриоелектране бити око триста киловата на сат.

„Струју не можемо директно користити, већ је предавати у систем и продавати. Али, за новац који ово општинско предузеће буде добијало продајом струје, само из ове мини електране могу се покрити сви трошкови за потребе градске расвјете. То је уштеда од око  10  хиљада евра на мјесечном нивоу,a за око педесет километара расвјете “, додаје  Михајловић.

Планира се изградња  још једне мини електране на калударско-ржаничком водоводу, када се за то стекну услови. За њену изградњу добијена је  сагласност, док су у фази идејни планови изградње мини електрана на још неким водоводима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest