Министарство просвјете Црне Горе је и ове године обезбиједило бесплатне уџбенике за све ученике јавних установа основног образовања

Штампање бесплатних уџбеника је у току и до краја јула ће бити завршено, док ће прва испорука у школе стићи почетком августа.

ФОТО: ЛОГО МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ

Министарство просвјете Црне Горе је и ове године обезбиједило бесплатне уџбенике за све ученике јавних установа основног образовања.
Штампање бесплатних уџбеника је у току и до краја јула ће бити завршено, док ће прва испорука у школе стићи почетком августа.
Министарство је јуче упутило допис свим основним школама да обаве припремне активности и координирају бесплатну подјелу уџбеника. Право на бесплатне уџбенике имају сви ученици јавних установа основног образовања.
Капиталним буџетом за 2022. годину за ову сврху предвиђена су средства у износу од 2 милиона и 477 хиљада еура. С обзиром да је цијена папира на свјетском тржишту у порасту, претпостављамо да ће у ту сврху бити потребно издвојити још средстава, које ћемо на вријеме и обезбиједити.
Подаци о ученицима који су уписали први разред и оних који ће следеће школске године похађати од ИИ до ИX разреда, достављају се Заводу за уџбенике и наставна средства почетком јула, а испорука уџбеника ће се вршити чим их школе комплетирају у МЕИС-у( Информациони систем образовања Црне Горе). Према подацима из МЕИС-а, подјела уџбеника за ученике пријављене до 5.јула биће реализована:
-за 1, 2 и 3 разред од 8. августа 2022. год;
-за 4, 5 и 6 разред од 15. августа;
-за 7, 8 и 9 разред од 22. августа ове године.
За испоруку комплета уџбеника према накнадној поруџбеници за дјецу која су се накнадно уписала у 1 разред или су дошла из иностранства и уписала разред у Црној Гори, школе се не обраћају ЗУНС-у већ Министарству просвјете, те ће за њих уџбеници стићи крајем августа или почетком септембра.
Допунска испорука уџбеника другог страног језика према подацима МЕИС-а ће бити реализована у октобру 2022., када школе унесу коначне податке о другом страном језику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest