Мираш поново „чује гласове“: Амфилохије и Иринеј нису преминули кад је објављено, народ је жртва неправославне и националистичке струје

„Све ово с циљем да њихову смрт повежу с ова два важна црквена датума и тумаче као божју милост која се излива, посебно на ову двојицу високих клирика, који се тако тобоже препоручују за светитеље“, рекао је Дедеић.

Raspopi na djelu
Мираш Дедеић

Лидер НВО „ЦПЦ“ Мираш Дедеић изјавио је да је смрт митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја послужила, како истиче, у националистичке сврхе и на дубоко неправославан начин.

“Кад ће Господ и кога призвати к себи није у нашој моћи да судимо. Бог сами то зна и ми смо ту немоћни. Зато сам запањен и жалостан, што због манипулација које су се недавно чиниле с вјерујућим који су се позивали на масовне вјерске скупове, што због манипулација с датумима смрти митрополита српске цркве у Црној Гори Амфилохија и њенога патријарха Иринеја”, рекао је Мираш.

Тако се, истиче он, с вјерницима манипулише на два начина.

“Први: они који су тврдили да се на вјерским скуповима не може заразити ковидом, манипулисали су вјерујућима у политичке сврхе, не водећи рачуна о њиховом здрављу, само да би се на августовским изборима докопали власти, и докопали су се. Вјерници су довођени у смртну опасност, наношена штету нашој православној вјери и саблажњавана је јавност. Јер су неодговорни и злонамјерни увјеравали вјернике, не само да се корона вирусом не могу заразити на масовним вјерским скуповима уколико имају вјеру, него и да се не могу заразити уколико се причешћују истом причесном кашичицом”, заучинио је лидер НВО „ЦПЦ“ Мираш Дедеић.

Нажалост, додаје, смрти митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја, показале су и доказале да о томе не одлучују ни високи ни нижи клирици, а посебно не политичари, него је одлука у божјим рукама.

Како је додао он, други начин манипулације, као и први за сваку је осуду.

“Тим политикантима није било довољно што су незаконитим и неодговорним односом према мјерама НКТ-а изазвали више смртних случајева, него су покушали и да инструментализују смрт владике Амфилохија и патријарха Иринеја, упокојених од посљедица заразе ковидом, и то у националистичке сврхе, на дубоко неправославан начин”, истиче он и даље наводи да се смрт покојнога митрополита Амфилохија који је умро 29. октобра крила само да би удесили да објаве да је умро 31. октобра, на дан кад се својевремено представио Свети Петар Цетињски.

“Предухитрли су их медији који су објавили његову смрт истога трена, и довели их у незгодан положај, па су као датум смрти узели наредни дан”, наводи Дедеић.

Према његовим ријечима, и са патријархом Иринејем који је умро 19. новембра је исти случај.

“Покушали су да сакрију датум смрти да би је повезали с Аранђеловданом 21. новембра, али су их и у овоме случају медији предухитрили, и присилили да објаве смрт, и у овом случају с даном закашњења. Све ово с циљем да њихову смрт повежу с ова два важна црквена датума и тумаче као божју милост која се излива, посебно на ову двојицу високих клирика, који се тако тобоже препоручују за светитеље. Већ су објавили да као и Грци и Црногорци имају три јерарха: Светога Петра Цетињскога, Његоша и владику Амфилохија, иако овоме трећему није мјесто међу црногорским јерарсима. Јер су као умрли истога дана што је наводно крунски доказ посебне божје милости која се излива на Српску цркву у Црној Гори и њене челнике”, закључио је један од лидера невладиног сектора у Црној Гори.

ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial