Митрополит Јоаникије: Цетиње се слави због ћириличне културе, овдје су штампане прве књиге на ћирилици

Фото: Никола Јоксимовић

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије данас, 9. августа, на празник Светог великомученика Пантелејмона и Светог Климента Охридског, служио је Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Том приликом осврнуо се на житије светог Климента Охридског, који је заједно са Св. Наумом наставио велико дјело словенских апостола Кирила и Методија. Владика Јоаникије је подсјетио да је свјетлост Јеванђеља Божијега засијала од Охрида, управо од оног мјеста гдје је службовао и гдје је Бога славио Свети Климент Охридски.

“За њега многи говоре да је он заправо творац ћирилице, да је назвао то писмо по своме учитељу Кирилу, али како год било, нека научници то испитују, нама је истовремено засијала и вјера и култура из Светог јеванђеља, које су нам проповједали Свети Кирило и Методије и њихови ученици. Тада смо и крштени и тада смо добили писмо и тада смо почели да стварамо своју ћириличну културу.”, казао је митрополит.

У наставку бесједе Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је нагласио да се Цетиње, и Цетињски манастир, слави због ћириличне културе те да је заједно са настанком Цетињског манастира овдје писан Октоих и штампане прве ћириличне књиге на словенском југу. Указао је да би многи некако жељели другачије то да протумаче, али да је просто немогуће.

“У тим књигама слави се и Свети Сава, и Свети Симеон, и Свети Стефан Дечански, и све је јасно, а оне који неће да им буде јасно, не треба много ни убјеђивати, јер се то онда ради о извитопереном уму и вољи и ту не можете ништа докле Божија милост не подејствује, док и срца и умове таквих не препороди. Јер је Божијој милости и благодати све могуће и Господ је дошао у овај свијет да спасе грешнике, да спасе оне који су се отуђили, који су се упропастили својим гријеховима па је снисходио нашим слабостима, нашим манама и од грешника прави праведнике и од заблудјелих прави оне који крећу правим истинитим Божији путем, путем спасења. Свима на здравље и на спасење овај велики празник и на многаја љета!”, закључио је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest