Mitropolit Joanikije na Boanu Kadića: “Prava vjera nikada ne dijeli. Politika dijeli, interesi dijele, strasti, mržnja i pakosti… To dijeli ljude

Sasluživalo mu je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije pakračko-slavonske.

Po zaamvonoj blagosiljan je slavski kolač kolač i žito.

U arhipastirskoj besjedi Mitropolit Joanikije je između ostalog rekao da Sveti Dimitrije ne štiti samo grad Solun nego i sve one koji mu se molitvom obraćaju.

“Govori se da je on zaštitnik i cijeloga Sibira, jer je Sibir pravoslavnome carstvu pripao upravo na Mitrovdan”, rekao je on.

Podsjetio je da je u ratu u Bosni i Hercegovini na Mitrovdan bilo veliko veliko stradanje hercegovačkog grada Nevesinja.

“A neki Svetogorac molio se Bogu i vidio Svetog Dimitrija okrvavljene vojničke uniforme. Pitao ga je, po toj priči: Sveti, šta to bi? A on je rekao: Sad sam se vratio iz Hercegovine. Ta priča ide kroz narod da je Sveti Dimitrije, kao što jeste, toga dana ratovao s mladićima iz Nevesinja i zajedno s njima ga odbranio”, kazao je Vladika Joanikije.

Kazao je da nije slučajno što naš narod vrijeme mjeri “od Đurđeva do Mitrova dana”.

“Jer oni se mole za nas, oni imaju tu slobodu da nas zastupaju, da nam pomažu, da silaze u ovaj svijet i da krijepe, štite, hrabre da ne posustanemo pod teretom briga i teškoća i svih iskušenja koja lome ljude u ovom vremenu. Da se ugledamo na njih, na njihovu ljubav, jer ljubav pobjeđuje sve”, poručio je Mitropolit Joanikije.

Objasnio je da je ljubav koja je spremna na žrtvu silna i neustrašiva.

“Ona je nepobjediva i svijetla. U njoj nema tame nikakve niti bilo kakvoga iskušenja. Ona povezuje sa Bogom, sa Hristom koji nas usinovljava Bogu i Ocu. I zato smo mi u Crkvi braća i sestre, sinovi i kćeri Oca našega Nebeskoga, jedna duša, jedno tijelo, jedno biće, jedan duhovni organizam, tijelo Hristovo. Kad bi Crkvu neko mogao da vidi svojim duhovnim očima, šta je ona zapravo – ona je organizam kome je Gospod Isus Hristos glava, a mi smo članovi, mi smo udovi, ćelije, živi udovi tog živog organizma”, objasnio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da je danas veliki praznik u noj svetinji podignutoj na mjestu stradanja bratstva Kadića.

“Nije slučajno što je ovdje nikla crkva Svetog Dimitrija, crkva pomirnica. Kao da se manastir Ostrog spustio ovdje. I jeste, jer je metoh manastira Ostroga. I svaka naša crkva je crkva pomirnica, posebno ova. To svjedoči i cijela njena istorija. Ova crkva, iako je nova, ona već ima veliku istoriju jer sadrži u sebi veliko pamćenje. I mnogo je važno radi sveopšteg pomirenja što je ova crkva podignuta”, rekao je Vladika Joanikije.

Podsjetio je da nije bio samo jedan sukob u crnoj Gori, u Bjelopavlićima između vlasti i naroda u to vrijeme.

“Nažalost, tih sukoba je bilo mnogo u našem narodu, sve do skoro, pa i do dan danas. Ostale su podjele, ostali su razdori. A tome se raduju samo naši neprijatelji. A svaki onaj od nas koji bi se radovao takvim sukobima, takvim podjelama i razdorima nije na pravome Božjemu putu. Nije na putu Svetog Petra Cetinjskog, nije na putu Njegoševom i Svetog Vasilija Ostroškog. Takav bi trebao da se pokaje. Uvijek treba da se molimo za naše svenarodno izmirenje. Što smo bliže Bogu to je više Božjega mira u srcima našim, to će biti više mirai u našem narodu što se naš narod više Bogu približava. Svoju vjeru će ljubiti, a tuđe vjere poštovati i imaće širine i za svoje bližnje i za ljude iste vjere, istoga porijekla, ali imaće isto tako i razumijevanja i širine i prema ljudima koji drugačije misle i drugačije vjeruju”, naglasio je Vladika Joanikije.

Kazao da je lažu oni koji govore da vjera dijeli.

“Prava vjera nikada ne dijeli. Politika dijeli, interesi dijele, strasti, mržnja i pakosti… To dijeli ljude. A prava, istinska vjera nikada ne dijeli nego zbližava ljude”, zaključio je Mitropolit Joanikije čestitajući slavu sestrinstvu manastira Svetog Dimitrija.

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Željko Drašković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest