Митрополит Јоаникије: Политичке силе су покушале да спријече устоличење али се све добро завршилo

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије борави у посјети Епархији ловчанској Бугарске православне цркве и њеном архипастиру Митрополиту лочанском г. Гаврилу.

Света ахијерејска литургија је јутрос служена у катедралном храму Епархије посвећеном Светима Кирилу и Методију у граду Ловеч.

Началствовао је Митрополит ловчански г. Гаврило, а саслуживали Митрополит Јоаникије и викар Епархије ловчанске Епископ константијски г. Михаил.

Након што је Митрополит Гаврило поздравио Владику Јоаникија и на дар му уручио архијерејске инсигније – крст и панагију, Митрополит црногорско-приморски је заблагодарио на гостопримству и топлим ријечима добродошлице.

“Из тих ваших ријечи извире љубав – љубав за православље, љубав за цијелу Цркву. Дозволите да вам још једном заблагодарим за ваш долазак на моју интронизацију која је била по свему јединствена”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да су одређене политичке силе покушале да спријече устоличење, али да се захваљујући љубави Божјег народа и љубави архијереја, међу којима је најстарији био Митрополит Гаврило – све завршило добро и лијепо.

“Ми знамо, Ваше Високопреосвештенство, да ви саосјећате са нашим тешкоћама, са свим невољама кроз које смо пролазили. Кријепила нас је љубав и милост Божија, сила Божија, али и молитве свих православних за очување православне вјере у Црној Гори. И ми смо доживјели да је света православна вјера силна, да она има најјаче оружје. То није оружје ватре и барута, нити неко друго разорно оружје. Она се бори истином, љубављу, смирењем, трпљењем. Једноставно, свједочењем Јеванђеља”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је своме домаћину уручио поклон за храм Светих Кирила и Методија – икону Светог Василија Острошкога, у знак сјећања на данашњу заједничку Службу.

Митрополит Јоаникије је Митрополиту Гаврилу уручио архијерејску панагију за ликом Богородице Фирермос.

“Засужњена је, нажалост, у музеју на Цетињу, али њена благодат све нас укрепљује. И надамо се да ће се она опет вратити у храм Божији”, казао је Владика и уз копију иконе поклонио домаћину и архипастирси штап – патерицу.

Митрополит Јоаникије у току посјете Бугарској посјетио и Тројански ставропигијални манастир, ппклонио се икони Пресвете Богородице Тројеручице, која је копија хиландарске иконе.

Такође је, заједно са Митрополитом Гаврилом и викарним Епископом Михаилом посјетио гроб блаженопочившег Патријарха бугарског Максима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest