Мјере НКТ: Подгорица се не затвара, ублажене мјере у Никшићу, Беранама и Андријевици

На основу података који су стигли из Института за јавно здравље и тестова одрађених у Њемачкој, неће доћи до затварања Подгорице, а пооштравају се мјере у Жабљаку, Будви, Цетињу, Улцињу, Колашину и Бијелом Пољу. До ублажавања мјера ће доћи у Никшићу, Беранама и Андријевици.

На основу података који су стигли из Института за јавно здравље и тестова одрађених у Њемачкој, неће доћи до затварања Подгорице, а пооштравају се мјере у Жабљаку, Будви, Цетињу, Улцињу, Колашину и Бијелом Пољу. До ублажавања мјера ће доћи у Никшићу, Беранама и Андријевици.

Наиме, након 14 дана примјене ристриктивних мјера у Никшићу, који је прешао у групу два, ће угоститељски објекти радити до 22 сата уз обавезно поштовање епидемиолошких мјера, а настава у школама ће се одржавати онлине. У Беранама и Андријевици, који су прешли у групу један, биће појачана контрола ношења маски и поштовања мјера.

Како појашњавају из Института, иако је ситуација унеколико побољшана у Пљевљима, због неопходности спровођења строжијих мјера у трајању од најмање 14 дана наставиће се спровођење мјера из групе три које су започете прије седам дана, укључујући и онлине одвијање наставе.

“Због погоршања епидемиолошке ситуације у наредних 14. дана доћи ће имплементације строжијих мјера у општинама: Жабљак, прелази у групу четири, гдје ће увести ограничење кретања од 22 до 5 сати, забрана кућних посјета и рад угоститељских објеката. Будва, Улцињ, Цетиње и Колашин прелазе у групу три, па ће у тим градовима бити забрањен рад угоститељских објеката као и кућне посјете. Бијело Поље прелази у групу два у којој је ограничен рад угоститељских објеката као и појачање епидемиолошких мјера”, каже се у саопштењу Института.

У циљу адекватног поступања и реаговања на кретање оболијевања од новог коронавируса (САРС-ЦоВ-2) Институт за јавно здравље предложио је увођење методологије на којој ће се по аутоматизму, а у зависности од 14-о дневних општинских стопа инциденције (броја нових случајева инфекције регистрован током претходних 14 дана у односу на број становника општине), заснивати даље поступање и имплементација рестриктивних мјера.

Све наведене противепидемијске мјере се морају спроводити најмање 14 дана од дана започињања имплементације.

“Стопе инциденције и листу општина утврђује Институт за јавно здравље а основу броја новорегистрованих случајева у 14-о дневном периоду прије објављивања списка. Списак се објављује суботом прије подне и садржи све случајеве који су откривени закључно са 24:00 часа дана који претходи објављивању (петак)”, наводе из Института.

Са објављивањем овонедељног списка се каснило због касног пристизања резултата лабораторијских анализа узорака послатих у Њемачку од којих је последња група од 212 пристигла у недељу 18. октобра. Међу 212 узорака, 102 су били позитивни и то, гледано по општинама:

Улцињ 29
Котор 20
Жабљак 16
Пљевља 13
Подгорица 12
Рожаје 10
Цетиње 1
Бар 1

На основу свих регистрованих случајева оболијевања у периоду од суботе 3. октобра у поноћ до изакључно са петком 16. октобром 2020. у поноћ израчунате су вриједности 14-о дневних општинских стопа кумулативне инциденције за наведени период и сачињена листа општина у којима ће се са примјеном мјера започети по аутоматизму од понедељка 19. октобра у поноћ.

Групе општина, тј. локалних самоуправа, и мјере чија ће примјена зависити од 14-о дневне стопе кумулативне инциденције (КИ) су:

ГРУПА 1: стопа мања од 400 / 100.000 становника: настављају се стриктно поштовање и строга контрола спровођења важећих епидемиолошких мјера које су прописане Наредбама Министарства здравља

ГРУПА 2: стопа је између 400 и 799, уз важеће мјере уводи се:

Ограничење рада угоститељских објеката до 22:00 сата;
Ограничавање услова рада угоститељских објеката тако што је уз важеће епидемиолошке мјере дозвољено да за једним столом и у објекту и изван њега (терасе, баште и сл.) буду највише двије особе;

Обавеза стриктног поштовања размака од најмање један метар од столице до столице када лица сједе за столовима и окренути су леђима једни другима.

ГРУПА 3: стопа је између 800 и 1.199 уз важеће мјере:

Забрањује се рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотелâ;

Забрањује се окупљање у објектима становања лицима која нијесу чланови заједничког породичног домаћинства.

ГРУПА 4: стопа је већа од 1.200 уз важеће мјере:

Забрањује се излазак из објекта становања од 22:00 до 05:00 (уз дефинисане изузетке који су важили и приликом раније мјере: дјеца са поремећајима из аутистичног спектра; лица која користе инвалидска колица, у пратњи једног лица, највише 60 минута дневно; лица која обављају редовне радне задатке у дјелатностима дозвољеним наредбама; запослене код страних дипломатско-конзуларних представништава; лица која пружају услуге од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана (здравство, инспекцијски органи полиција, војска, службе безбједности, ватрогасне службе, комуналне службе, медији – укључујући лица која гостују у медијским емисијама, пољопривредне дјелатности на газдинствима и сл.), што се доказује потврдом којуиздаје послодавац; особе које његују лица која усљед болести, стања или посљедица повреде нијесу способна да самостално обављају свакодневне животне активности, што се доказује потврдом коју издаје изабрани доктор ових лица; те лица која изводе кућне љубимце, највише 60 минута дневно;

Забрањује се рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотелâ;

Забрањују се посјете по кућама лица која нијесу чланови истог домаћинства

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial