Монтекарго 24 дана робу превозио без сертификата о безбједности

Одјељење за борбу против корупције у Министарству капиталних инвестиција (МКИ) још чека одговор од тужилаштва на наводе из информације да је од стране зељезничког предузећа Монтекарго превожена роба саобраћајним пругама без сертфиката о безбједности. Инфомација је од МКИ достављена Специјалном државном тужилаштву (СДТ), а одговор се и даље чека. Током новембра 2020. године, Монтекарго је превезао 103,5 тоне робе и остварио приход од 525.324 еура.

Превозили робу 24 дана без сертификата (фото: монтецарго.ме)

По наводима из те информације, предате почетком прошле године, АД Монтекарго, који је у већинском државном власништву, 24 дана у новембру 2020. године саобраћао је пругама и превозио робу без сертификата о безбједности, иако је посједовање тог сертификата законска обавеза.

Тадашњи директор Монтекарга Мурадик Грбовић тврди да не постоји одговорност у тој компанији, те да је то искључива одговорност Управе за жељезнице, која је у надлежности ранијег Министарства саобраћаја, а сада Министарства капиталних инвестиција.

МКИ је тужилаштву доставила допис Управе за жељезнице о истеку валидности сертификата за превоз у жељезничком саобраћају. Истичу да је приликом прегледу регистра о сертификатима о безбједности уставновљено да Монтекарго не посједује сертификат о безбједности, те да је истекао 6.нолвембра 2020. године.

„Додаје се да Монтекарго није предао захтјев за издавање сертификата, чиме губи право на коришћење инфраструктуре, и да је на тај начин прекршио законске одредбе“, пише у информацији коју је МКИ доставила државном тужилаштву.

У изјашњењу, тадашњи директор Грбовић је рекао да су захтјев за сертификат предали 28. новембра 2020. године, да је издат два дана касније, и да важи до 2025. године.

„Захтјев је поднијет оног момента када смо добили обавјештење од Управе за жељезнице. Иначе, у друштву не постоји субјекат који је директно задужен за имплементацију и спровођење Система управљањем безбједношћу (СУБ). У таквој ситуацији, мислимо да нема одговорних у нашој компањи већ је то одговорност Управе за жељезницу“, рекао је Грбовић.

МКИ тврди да је неспорно да је пуних 24 дана Монтекарго превозио робу и саобраћао пругама без сертификата, па су уз тврдње извршног директора и допис Управе за жељезницу документацију предали тужилаштву, уз захтјев за даље поступање.

„Из тужилаштва, међутим, одговора још нема“, рекли су за Портал РТЦГ из МКИ.

Извор: РТЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest