МУАМЕР ЗУКОРЛИЋ: неопходна интезивнија сарадња СПЦ и ИЗ

Фото: Youtube printscreen

Муамер Зукорлић за Националист: „Повреде у смислу најосетљивијег дела људских права, вере, остављају далекосежне последице

Бивши Муфтија Исламске заједнице и председник странке Правде и помирења, Муамер Зукорлић, у интервјуу за србијански портал Националист поводом најаве забране служења за Васкрс у храмовима СПЦ изнио је занимљиве ставове. Преносимо разговор у цјелини.

„Ванредно стање не значи потпуно обуставу и суспензију праву грађана, већ се то врши селективно, у складу са околностима и стањем на терену. Не смемо да заборавимо шта је сврха закона: он је ту да нас штити, а не да нас повреди и слаба је утеха ако нас заштити, али нас више повреди. Повреде у смислу најосетљивијег дела људских права, вере, остављају далекосежне последице“ – каже Муамер Зукорлић, који истиче „да је око литургија за Васкрс потребан компромис и дијалог Цркве и државе, као и да не би било добро да репресивни апарат забрани богослужења административним путем“.

Истиче да је неколико дана разговарао са представницима Исламске заједнице да се суспендују активности у џамијама, које су у оквиру исламске вере веома интезивне и да су ти разговори били тешки, јер су захтевали и да представници религије сачувају кредибилитет и поверење у очима народа. Међутим, Зукорлић није сигуран како ће ствари стајати у месецу Рамазана, који почиње 24. априла.

„Надам се да ће до тада бити суспендован део рестриктивних одредби, услед побољшања стања у држави када су у питању околности око пандемије. Ми припадници Исламске заједнице за тај месец имамо вишеструко више активности него за преосталих 11 месеци и биће веома тешко, ско не и немогуће објаснити ситуацију верницима“ – каже Зукорлић.

Такође истиче „да је неопходна интезивнија сарадња Исламске заједнице и Српске православне цркве, која је функционисала годинама, али је нарушена за време прошлог режима, као и да га зато радује састанак Патријарха и Муфтије који се одиграо пре неколико месеци.

У суштини, ми смо као монотеистичке религије сличног етоса и принципа упућени једни на друге. Када ово прође, уместо униполарног света, имаћемо јасну поделу: са једне стране глобалисте којима ништа није свето, а са друге нас, верујуће људе којима је стало до породице, морала, етике, традиције…. Они, метафорички речено, воде на полувремену, више их је и јачи су и ако се не будемо држали заједно и будемо јединствени, појешће нас као кокошка зрно – закључује саговорник „Националист“-а.

Интервју урадио: Томо Ловрековић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest