Мучење и уцјена или кец из рукава за спор од 64 милиона

Из СДТ-а одбацили оптужбе изнесене пред истражним органима у Њемачкој, истакавши да је сам предложио да буде свједок сарадник, што је, како тврде, и снимљено… Њемачка компанија покушаће да искористи свједочење у спору са Општином Будва пред међународним судом око гаранције донесене без сагласности локалне Скупштине…

Некадашњи извршни директор њемачке компаније “WТЕ отпадне воде Монтенегро“ Гинтер Фауст тврди да је мучен и уцјењиван у Специјалном државном тужилаштву (СДТ) Миливоја Катнића, како би прихватио статус свједока сарадника и признао да је учестовао у три милиона еура тешкој корупцији приликом изградње будванског постројења за третман отпадних вода.

Из СДТ-а су одбацили оптужбе које је на њихов рачун изнио Фауст пред истражним органима у Њемачкој, истакавши да је сам предложио да буде свједок сарадник, што је, како тврде, и снимљено…

Њемачка компанија покушаће да искористи Фаустове наводе о мучењу и уцјењивању у спору са Општином Будва “тешким” више од 64 милиона еура… Фауст је кључни свједок сарадник у процесуирању највеће корупционашке афере организоване криминалне групе коју је предводио бивши високи функционер ДПС-а Светозар Маровић. Фауст је истражитељима признао да је учестовао у корупцији, односно “напумпавао” вриједност радова, што је омогућило да Маровић врати дуг од три милиона еура Гојку Каписоди.

Фауст је ухапшен 14. јануара 2016. године, да би два дана касније наводно предоложио да буде свједок сарадник, што је и прихваћено, а Виши суд донио пресуду…

Њемачка истрага и снимак

Након што је Фауст напустио Црну Гору, компаније WТЕ из Есена покренула је интерну истрагу, а Фауст, је пред адвокатском канцеларијом Cliforn Chance, која је обавила истрагу, устврдио да је био мучен и уцјењиван, те да је СДТ-у и Вишем суду дао лажни исказ.

Пред Арбитражним судом у Паризу, одјељењу у Fraankfirtu, WTE Wassertechnik GmbH из Есена, чија је ћерка фирма “WТЕ отпадне воде“, покренула је тужбу за наплату 64.592.738 еура по уговору о јемству/гаранција, закљученом између те њемачка компаније и тадашњег градоначелника Будве Рајка Куљаче, који је у међувремену преминуо.

Ријеч је о “спорној“ гаранцији из 2010. донесеној без сагласности Скупштине општине Будва, а због које је актуелни градоначелник Марко Царевић поднио кривичну пријаву против Куљаче и више НН особа. Куљача је одмах након оптужби демантовао да је потписао спорну гаранцију и саопштио да ни на који начин није учествовао у њеном доношењу…

Postrojenje za tretman otpadnih voda

Општина Будва, коју пред међународним Трибуналом заступа адвокат Владан Бојић, одбрану темељи на наводима да је цијели пројекат, укључујући и уговор о градњи постројења, био заснован на корупцији, што су, како истичу, признала два градоначелника – Куљача и Лазар Рађеновић, и данас одбјегли Маровић признали кривицу, док је Фауст потврдио да је био члан организоване криминалне групе.

У списима у које су “Вијести“ имале увид, наводи се да њемачка компанија одбацује тврдње да је било корупције, већ да је Фауст под уцјеном дао такву изјаву.

“У разговору који је објављен 26. априла 2016. Гинтер Фауст је нама потврдио да је након хапшења 14. јануара 2016. у кривичном поступку пред Вишим судом 21. јануара те године признао оптужбе државног тужилаштва да је компаније WТЕ Будва платила три милиона еура без оправдане, адекватно обезбијеђене услуге, и на основу лажног уговора. Али, рекао нам је врло јасно и недвосмислено да је то било лажно признање, које је дао у истражном затвору под врло стресним условима, након неколико саслучања, од којих је прво трајало од 11 послије подне до 4 сата ујутро наредног дана, да је он био спреман да призна у складу с мишљењем црногорског адвоката, након што му је обећано да ће на основу тог признања бити ослобођен, да даље неће бити гоњен, и да с друге стране, да то није прихватио био би задржан у затвору шест мјесеци“, навео је пред међународним Трибуналом правни заступник њемачке компније.

Из СДТ-а “Вијестима” је саопштено да је Фауст, у присуству његових изабраних бранилаца, изјавио да предлаже да СДТ размотри могућност да добије статус свједока сарадника, што је и снимљено, о чему, како наводе, постоје докази у списима предмета.

“У кривичном предмету СДТ који је формиран против С.М., Г.Ф. и других лица, због више продужених кривичних дјела злоупотреба службеног положаја извршених на организован начин, осумњичени Г.Ф, након што је лишен слободе 14.01.2016. године од стране Управе полиције – Специјалног полицијског одјељења, истог дана доведен у СДТ и у присуству својих изабраних бранилаца је, уз све процесне гаранције, саслушан у својству осумњиченог, а радња саслушања осумњиченог је аудио и визуелно снимана, након чега је овај осумњичени по сопственој иницијативи 16.01.2016. године, такође у присуству својих изабраних бранилаца, изјавио да предлаже тужилаштву да размотри могућност да добије статус свједока сарадника, која радња је такође аудио визуелно снимана, о чему постоје докази у списима предмета, па је ово тужилаштво Вишем суду у Подгорици 19. 01. 2016.године, поднијело предлог за саслушање Г.Ф. као свједока сарадника, који предлог је суд прихватио и донио рјешење Квс.бр.9/16 о одређивању Г.Ф. као свједока сарадника“, наводи се у одговору који је доставила специјална тужитељка Сања Јовићевић.

Наведено је и да у предметима у којима су лица пријављена, осумњичена, окривљена или оптужена за кривична дјела, СДТ указује на претпоставку невиности предвиђену Уставом и Закоником о кривичном поступку, која подразумијева да се свако сматра невиним док се његова кривица не утврди правоснажном одлуком суда.

Фауст: Ја сам осмислио како да се “одраде” три милиона

Заступник Општине Будва, адвокат Бојић, међународном арбитражном суду доставио је оригинални исказ Фауста који је дао пред специјалним тужиоцем Сашом Чађеновићем.

“На посебно питање тужиоца, Фауст одговара: ‘Што се тиче саме идеје да се ових три милиона еура ‘одраде’ кроз сервис и инжењеринг, могу слободно рећи била је моја, а ово из разлога јер Рађеновић није био инжињер, па сам у том дијелу одрадио начин да се новац пребаци. Другим ријечима, Рађеновић је нама оставио детаље фингираног уговора’“, пише у изјави.

Позивајући се на Законик о кривичном поступку, Општина је у своју одбрану навела и да свједок сарадник не смије ништа да слаже и да га свако лагања враћа на оптуженичку клупу.

“Зато сада неумољиво слиједи реаговање и процесуирање Гинтера Фауста, лишеног привилегија свједока сарадника који је ‘купио’ слободу, а када се докопао слободе, дао исказ да је лагао СДТ и Виши суд. Или ће се по издавању Интерполове потјернице (уколико одмах не приступи у Црну Гору) кривично гонити, или ће опет поновити исто да је лагао WТЕ Есен и њихову адвокатску канцеларију“, наводи се у докумету достављеном међународном тужилаштву.

Наглашавају да је индикативно поступање WТЕ Есен након Фаустове слободе.

“Нарочито када је у мају 2016. ‘правно превентивно’ дјеловао, имајући у обзир шта друго, него његов корупцијом испреплетен пословни аранжман са тадашњом Општином Будва, јер су у то доба букнуле и избиле на видјело ‘будванске афере’, па је сасвим логично да је WТЕ Ессен покушао да заштити своје потраживање, што не рећи дил“, пише у одбрани Општине.

Бојић је доставио и споразум о признању кривице Светозара Маровића, који је прихватио Виши суд, а у коме се наводи да је основао криминалну групу врбујући остале чланове.

“И гле чуда, међу њима је Гинтер Фауст. Сваки припадник те групе која је ширила организацију од 2006. па надаље налик хоботници, имао је унапријед одређен задатак“, пише у докумету и таксативно наводи да је име Фауста више пута експлицитно помињано – да је закључио фиктивне уговоре, поступао по упутствима Рађеновића а овај по упутствима Маровића, те да је описана цијела спирала диструбуције три милиона еура.

Рађеновић једини одговарао

Рађеновић је једини општински и државни функционер који је за сада одговорао у корупционашкој афери отпадне воде, у којој је каса Будве оштећена за најмање три милиона еура. Он је признао кривицу и осуђен је.

Осуђен је и Маровић, као шеф будванске криминалне групе, али није одслужио казну, нити уплатио Будви одштету од 1,1 милион еура. Кривицу да су за три милиона еура “напумпани” радови приликом изградње колектора, чиме је враћен Маровићев дуг, признао је и директор “Биоцхем индустриес“ Стјепан Скочајић – скипер на јахти “Кенцо” некадашњег потпредсједника ДПС-а. Јахту су продали контроверзном Србину са Косова Звонку Веселиновићу…

Скочајић, кога је Виши суд осудио на пола године затвора и казну од сто хиљада еура, признао је да је преко фирме “Биоцхем индустриес“ вратио три милиона еура Маровићевог дуга, тако што су радови на изградњи постројења увећавани, па се новац преко фиктивних уговора преусмјеравао за измиривање позајмица… Кључни свједок сарадник који је помогао тиму на чијем је челу Катнић да процесуира случај, био је Куљача.

Лов на окривљене и даље траје

Иако се очекивало да је процесуирањем Маровићеве криминалне групе затворена афера, “духове“ је пробудило објављивање гаранције од 66 милиона.

Први човјек града Марко Бато Царевић позвао је Катнићев тим да преузме комплетну документацију WТЕ, након што им је њемачка компанија доставила сумњиву гаранцију од чак 64 милиона еура, која није добила сагласнот ни Општине ни Владе, а уредно је заведена у дјеловоднику, иако је нема у градској архиви.

Царевић је казао да је на њој потпис Куљаче.

СДТ истог дана је ушло у WТЕ и узело комплетну документацију, а Куљача се огласио и устврдио да није потписао гаранцију.

“За вријеме мог мандата предсједника Општине Будва, никада нисам потписао, нити учествовао на било који начин у њеном доношењу, што је врло лако провјерити од стране надлежних органа”, казао је тада Куљача.

Из Општине је медијима достављена милионска гаранција, која је потписнана 22. априла 2010. када је градом управљао Куљача и на њој се види потпис Куљаче и овлашћеног представника WТЕ.

Лов на кривце отворен је и након што је Влада Душка Марковића крајем 2019. активирала државну гаранцију у износу од 29.250.000 еура у корист њемачко-аустријског концерна WТЕ/ЕВН, те најавила да ће задужити Заштитника државних интереса да поднесе кривичне пријаве против одговорних за наношење штете држави и Општини Будва у послу изградње и функционисања постројења за третман отпадних вода.

Извиђаји и даље трају.

Њемци кажу да им се дугује још 36 милиона еура

Након што су напустили постројење у Бечићима крајем јанура 2020. године, а претходно са државног рачуна наплатили 29,3 милиона еура, њемачка компанија је одржала конференцију за медију у Подгорици на којој су одбацил све оптужбе о умијешаности у афере и корупцију. Од Будве и грађана, како су навели, потражују још око 36 милиона еура.

“Тренутно имамо око 36 милиона еура потраживања која нису наплаћена. Укупна вриједност радова који су реализовани на основу уговора износи 76,6 милиона еура. Будва је, на основу уговора о изградњи, платила 12,5 милиона, а на основу активираних гаранција Владе добили смо 29,25 милиона еура”, казао је тада Хубертус Шите, представник “WТЕ отпадне воде Будва”.

Ђукановић отворио, Лукшић потписао уговор

Уговор о изградњи постројења за третман отпадних вода закључен је између Општине и њемачке компаније WТЕ у јулу 2009. године, а потпис су ставили Куљача и Ролф Шредер. Потписивању у бечићком хотелу “Сплендид“ присустовао је тадашњи премијер Игор Лукшић.

Đukanović otvorio postrojenje

Пет година кансије, у октобру 2014. године, постројење је отворио тадашњи премијер Мило Ђукановић.

Пресјекавши црвену врпцу, заједно са градоначелником Будве Лазаром Рађеновићем и директором њемачке компније WТЕ Францом Митермајером, Ђукановић је нагласио да је ово постројење један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката на приморју.

Свечаности је присустовао и Маровић, али и тадашњи министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић. Цијелу деценију од закључивања уговора, представници надлежних министарстава, од одрживог развоја до финансија, те државне инспекцијске службе, гледали су како Будва трпи штету због пројекта, за који Царевић тврди да је изграђен на дивље, без дозволе, и да је технички неисправан.

(Вијести)

One thought on “Мучење и уцјена или кец из рукава за спор од 64 милиона

  1. Похапсити банду.о.с.шредери у игри. Е браћо моја из Црне Горе недај те да вам отимају национално благо из земље. Ланац мафије је тежак, опасан и немилосрдан.
    У памет се узмите и расчистите све.
    Нема јаких људи. Има криминала и криминални радњи. Тако је и код нас у Србији.
    Зашто да нам народ гладује🔇

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *