Мугоша: Највећа опасност су и даље масовна окупљања

Он истиче да Црна Гора не може себи да приушти више ризика него што тренутно постоји, због чега нико из Србије, осим грађана Црне Горе, за сада не може ући у Црну Гору.

Мугоша

Прошло је 28 дана како Црна Гора није забиљежила нови случај заразе коронавирусом. Да ли то значи да је први талас епидемије завршен? Какве мјере ће остати на снази, до када ћемо морати да носимо маске и колико тренутно знамо о новом таласу вируса на јесен, у Бојама јутра телевизије Вијести је говорио директор Института за јавно здравље, др Бобан Мугоша.

„Епидемија је завршена, али пандемија и опасност још увијек траје“, саопштио је Мугоша.

Како је казао, још увијек морамо да се понашамо као да је вирус међу нама, без обзира што већ 28 дана нема нових случајева заразе.

„Неке мјере још увијек морају остати на снази, јер у окружењу још увијек постоје активни случајеви, па је за очекивати да се он појави у Црној Гори, па морамо бити спремни и на опрезу“, истакао је он, додајући да од ношења маски, одржавања дистанце и редовног прања руку зависи одржавање редовне ситуације.

Мугоша је напоменуо да Институт за јавно здравље промишљено сагледава цјелокупну ситуацију и прати поштовање мјера ношења маске од стране грађана, па ће у наредним данима дати упутства о коначној одлуци у погледу ношења маски.

Маске ће за неке бити обавезне, за неке не

„За неке ће бити обавезне, а за неке не, знаћемо до петка“, казао је Мугоша.

„Договорили смо да једном недјељно одређујемо које су то земље из којих се може путовати у Црну Гору, одлука ће се доносити у петак, а важиће од понедјељка“, додао је он, преносе Вијести.

Мугоша напомиње да се и даље спроводи велики број тестирања, са чим ће се наставити.

„Самим тестирањем ви не можете да откријете велики број случајева, за нас је важнији надзор, како од стране гостију који долазе, тако и од хотелијера, епидемиолошких радника.“

Како објашњава, Институт је цијенио чињеницу да се морнари налазе на броду, гдје су изоловани, због чега је одлучено да ризик за њих није велики за оне који се искрцавају у земље или долазе из оних земаља које се налазе на листи.

„Са друге стране, за оне који долазе из земаља које имају већу трансмисију, морамо бити опрезнији“, истакао је Мугоша.

„Биће велика срећа ако прођемо без другог таласа, у шта сумњам, због чега се морамо припремити за то“, напомиње.

Он додаје да ће се повећати број тестираних грађана, са чиме ће се кренути већ овог мјесеца, али да је немогуће извршити тестирање цјелокупног становништва.

„У односу на досадашње искуство и прикупљена знања, спремамо нове планове и тактике за евентуални други талас, али не знамо да ли ће доћи до увођења мјера какве смо имали у овом првом таласу“, саопштио је он и напоменуо да се неке мјере свакако морају поштовати.

Мугоша је додао да највећа опасност пријети од масовних јавних окупљања, због чега садашње ограничење јавних окупљања до двије стотине људи и даље остаје на снази.

„Неких четрдесетак вакцина је у фази израде, а о њима ћемо знати више тек када се крене у процес примјене, а за сада је највеће питање стварања имунитета“, казао је он.

„Црна Гора је урадила нешто што не изненађује, Црногорци су показали да могу када хоће, ових мјесеци смо сви били одговорни и држали се препорука, а показало се и да систем може да функционише јако добро“, додао је Мугоша и напоменуо да и резултати говоре томе у прилог.

Он истиче да Црна Гора не може себи да приушти више ризика него што тренутно постоји, због чега нико из Србије, осим грађана Црне Горе, за сада не може ући у Црну Гору.

„Србија има око педесетак активних случајева на сто хиљада становника, због чега сада не спада у групу земаља чији грађани могу путовати у Црну Гору. Ја се надам да ће се то брзо промијенити и да ће сва ситуација у региону бити добра, нормално да је свима у интересу да се грађани крећу, комуницирају и да се споје породице“, закључио је Мугоша

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest