Мугоша: Зашто бих ја одговарао и поднио оставку, ако ви не поштујете мјере

“Све оне мјере које важе, ако се буду примјењивале, обезбиједиће да су сви сигурни и да се несметано избори спроведу”, јасан је Мугоша.

Мугоша др Бобан

Први човјек Института за јавно здравље, доктор Бобан Мугоша данас је на конференцији за медије НКТ-а, на питање да ли ће поднијети оставку уколико се након избора погорша епидемиолошка, одговорио питањем – “зашто бих ја одговарао за вас ако ви не поштујете мјере.

Мугоша је јасан – ако поштујемо мјере ситуација је у доброј мјери безбједна. Било или не било избора, сигурност нам даје само поштовање мјера. Суштина је у томе. Одговорност је на ономе ко поштује или не поштује мјере”, додао је директор ИЈЗ, а преноси ЦдМ.

Он је казао да се налазимо у ситуацији да сваким даном имамо велики број новообољелих и то значи да морамо повести рачуна о свом понашању.

“Само поштовање мјера може довести до побољшања ситуације. што више поштујемо мјере, ми ћемо имати бољу ситуацију. Један број грађана и субјеката се не придржава мјера. Број контаката је мали пријављен, што посебно говори да то понашање да се као штити неко, а прави се медвеђа услуга. Нити се ко тако штити, већ се прави медвеђа услуга”, казао је Мугоша.

О мјерама на изборима?

Мугоша је казао да су дали препоруке.

“Све оне мјере које важе, ако се буду примјењивале, обезбиједиће да су сви сигурни и да се несметано избори спроведу”, јасан је Мугоша.

Контакти се и даље крију

О потешкоћама због неких грађана који не дају контакте, и оптужбама да епидемиолози не питају за контакте, доктор Мугоша каже даје немогуће да се не пита за контакте.

“Пита се за контакте. Сви контакти заражених се контактирају. Али је очито да се они не пријављују. Због тога долази до ширења вируса више него то би требало. Избјегавање пријављивања контаката је новина у односу на претходни талас. Ако грађани мисле да штите контакте тако што их не пријављују, то није рјешење. Морамо бити свјесни да смо можда инфицирани и да са својим контактом можемо инфицирати неког другог. Погрешна је перцепција да ја само треба да сједим кући ако сам добио рјешење. Суштина је у поштовању себе и другог”, истакао је доктор Мугоша.

О отварању граница

“Нијесмо још предлагали мјере у том смислу. Данас ћемо о томе расправљати, јасан је Мугоша.

Туристи да поштују мјере

И туристи су, додаје он, обавезни да поштују мјере, у доброј смо позицији.

“Ако не, у великом смо ризику. Сваки туриста је дужан да поштује мјере као и грађани Црне Горе. За свако непоштовање се сноси одговорност”, нагласио је доктор Мугоша.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial