МУП: Авиони за гашење пожара биће оперативни током пожарне сезоне

„Систем заштите и спашавања један је од најважнијих механизама у погледу заштите грађана, њихове имовине и животне средине, те је улагање у његово унапређење високо на љествици наших циљева“, саопштио је министар Филип Аџић током састанка са командирима локалних служби заштите и спашавања, саопштено је из МУП-а.

Како додају, састанак са командирима служби заштите и спашавања уприличен је у сусрет пожарној сезони, као једна од првих у низу активности припреме за предстојећу пожарну сезону. Састанку су присуствовали и в.д. генералног директора за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић и шефица Кабинета Кристина Ђукановић.

Током састанка представници Директората за заштиту и спашавање и служби заштите и спашавања упознали су министра са радњама које предузимају у циљу ефикасне припреме за љетњи период када су, због високих температура и недостатка падавина, пожари учестаили.

„Службе заштите и спашавања представљају ослонац одговора на различите врсте ризика који угрожавају људе, материјална и културна добра у Црној Гори. Број професионалних ватрогасаца спасилаца, њих око 700, као и ватрогасаца у добровољним ватрогасним друштвима, око 200, уз неколико стотина сезонских ватрогасаца који ће бити ангажовани током пожарне сезоне, представљају респектабилан ресурс за дјеловање.

Ипак, простор за унапређење постоји, прије свега у дијелу материјално-техничке опремљености служби заштите и спашавања“, наводи се у саопштењу.

Охрабрује, додају, чињеница да је процедура у вези са осигурањем ваздухоплова у току и да ће авиони за гашење пожара бити оперативни током пожарне сезоне.

„Спровођењем заједничких активности на припреми и одговору на пожаре у шумама и на отвореном простору можемо у значајној мјери умањити могућности настанка пожара, као и њихов утицај на грађане и животну средину „, казао је министар Аџић.

„Грађани су наши партнери и у превентивним активностима и у поштовању препорука надлежних органа у ситуацијама када је то потребно. Овим путем апелујем на њих да се уздрже од паљења ватре на отвореном и тиме дају пуни допринос у смањењу броја пожара и посљедица које изазивају пожари „, додао је министар.

Вршилац дужности генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић истакао је значај потребе за системским поступањем током пожарне сезоне кроз успостављене процедуре за рад тимова за координацију и руковођење мјерама заштите и спашавања на националном нивоу кроз рад Оперативног штаба за заштиту и спашавање, као и на локланом нивоу кроз рад Општинских тимова за заштиту и спашавање.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest