На данашњи дан умро је Џим Морисон

На данашњи дан, 3. јула 1971. у 27. години живота преминуо је Џим Морисон, фронтмен познатог бенда The Doors.

Џејмс Даглас Морисон је рођен у Мелбурну, на Флориди, 8. децембра 1943. године као син адмирала америчке ратне морнарице Џорџа Стивена Морисона и Кларе Кларк Морисон. Као дијете, 1947. свједочи саобраћајној несрећи у пустињи у Новом Мексику, гдје је, наводно, видио како душа мртвог индијанца улази у њега, те га води кроз живот. Ово искуство ће носити са собом читав живот, што ће бити инспирација његових бројних пјесама.

Студира кинематографију на УЦЛА-у и тамо упознаје клавијатуристу Реја Манзарека. Манзарек је тада свирао у блуес групи Rick and the Ravens. Морисон није знао свирати ниједан инструмент, али је писао све текстове, те придоносио компонирању тако што би већ у “глави“ имао мелодију за свој текст.

Смрт Џима Морисона, 3. јула 1971. године у Паризу и данас је “мистерија“. Говорило се о срчаном удару узрокованим прекомјерним кориштењем дрога, а мртвог га је у кади њиховог заједничког стана у Паризу пронашла његова дјевојка Памела Сузан Корсон.

Сахрањен је на париском гробљу Пере-Лацхаисе, његова дјевојка Памела умрла је три године након њега, такође у 27 години живота од предозирања хероином.

Џим Морисон се након смрти придружио такозваном Клубу 27, који чине познати музичари који су свој живот окончали са само 27 година. Осим Морисона, с 27 година умрли су и Џими Хендрикс, Џенис Џоплин, Курт Кобејн, Ејми Вајнхаус, као и Брајан Џонс из Роллинг Стонеса.

Кад су Џимови пријатељи у Америци сазнали за његову смрт испрва у њу нису могли повјеровати. Реј Манзарек је први изнио теорију како је Џим одглумио смрт да би се у анонимности посветио књижевности. То је потакнуло многе друге приче, па су се чак јавили неки свједоци који су Џима наводно виђели живог у Африци. Цијелој мистерији је помогао и сахрана Џимових посмртних остатака на париском гробљу Пере-Лацхаисе.

Након двадесет година проговорио је и Џимов пријатељ, фотограф Ален Руни, који је пријавио Морисонову смрт под његовим правим именом Даглас, како га не би могли одмах довести у везу са славним “краљем гуштера“. Руни је организовао Џимову тајну сахрану којем је присуствовало само пет људи. Он тврди да је Џим Морисон умро од прекомјерне дозе хероина и да је посљедња три дана провео дрогирајући се са својом дјевојком.

Морисон је остао је једна од највећих рок легенди свих времена. Оливер Стон је 1991. снимио филм Тhe Doors. Филм се темељи на животу Морисона којег тумачи Вал Килмер. Први избор за улогу Морисона је био пјевач групе The Cult, али како је он одбио понуду улога је припала Килмеру. Оливер Стон је заједно с Морисоном похађао УЦЛА.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest