На највећој свјетској берзи влада опрез

pixabay

На „Wall Street“-у су у четвртак берзански индекси благо порасли, захваљујући успону технолошког сектора, а трговало се опрезно на шта указује најмањи дневни обим трговања у овој години

На Wall Street“-у су у четвртак берзански индекси благо порасли, захваљујући успону технолошког сектора, а трговало се опрезно на шта указује најмањи дневни обим трговања у овој години.

Доw Јонес ојачао је 0,06 одсто на 33.999 бодова, док је С&П 500 порастао 0,23 одсто на 4.283 поена, а Насдаq индекс 0,21 одсто на 12.965 бодова.

На највећој свјетској берзи влада опрез, на шта указује податак да је у четвртак власника замијенило 9,4 милијарде дионица, што је најмањи дневни обим трговања у овој години, преноси “ SEEbiz.“

„На тачки смо када улагачи покушавају докучити хоће ли повећање каматних стопа зауставити раст тржишта. Два су табора – они који сматрају да је најгоре иза нас, па купују дионице, и они који сматрају да најгоре тек слиједи, да је недавни успон цијена дионица само одскок на тржишту ‘медвједа’ и да слиједи нови пад”, објаснио је партнер у фирми Цхеррy Лане Инвестментс, Рицк Мецклер.

Након оштрог пада у првој половини године, С&П 500 индекс порастао је око 13 одсто од средине јуна, што се, између осталог, захваљује бољим него што се очекивало кварталним пословним резултатима компанија.

Посљедњих седмица тржиште подржава и благи пад инфлације у Сједињеним Америчким Државама (САД) с највиших вриједности у више од 40 година, јер је то подстакло наду улагача да америчка централна банка, Федералне резерве (Фед), неће убудуће повећавати каматне стопе тако агресивно као до сада.

Фед је од марта подигнуо камате за 2,25 процентних поена, а очекује се да ће их повећати и у септембру. Но, улагачи се надају да ће то повећање бити за 0,5, а не 0,75 процентних поена, како се донедавно очекивало.

То ће, свакако, успорити раст економије, но улагачи се надају да ће је Фед „мекано приземљити“, а не гурнути у дубоку рецесију.

Расту индекса највише је допринио добитак технолошког сектора, при чему је цијена дионице Цисцо Сyстемса скочила скоро шест одсто, након што је тај технолошки див повећао процјене продаје у текућем тромјесечју.

Међу највећим губитницама нашла се дионица Кохл’са, с падом цијене више од седам одсто, након што је тај трговачки ланац разочарао својим кварталним пословним резултатима, па се под притиском нашао цјелокупни трговачки сектор.

И на европским берзама цијене дионица су порасле. Лондонски ФТСЕ индекс ојачао је 0,35 одсто на 7.541 бод, док је франкфуртски ДАX порастао 0,52 одсто на 13.697 поена, а париски ЦАЦ 0,45 одсто на 6.557 бодова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest