NA POMOLU TREĆI SVJETSKI RAT! Prijeti eskalacija sukoba

Foto: jutjub printskrin/Radio Slobodna Evropa

Mogućnost korišćenja nuklearnog oružja u ratu Izraela i Hamasa i potencijalnu eskalaciju sukoba na svjetske razmjere, analizirao je gost „Info dana“ politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović naveo je da srpsko društvo ima podjeljene stavove o samom ratu, jer može da se identifikuje sa obje strane zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

– Većinu demonstranata na Tajms skveru čine palestinski imigranti i čini sa da je mnjenje na strani onih koji su na ulicama. Ljudi ne mogu da vjeruju da je Mosad napravio propust, pa to pripisuju nekim teorijama zavjere. Ne postoji ta služba koja bi dozvolila toliku pogibiju svog naroda, ovdje je samo bila riječ o slabosti. Mosad je bio dobro infiltriran u Gazi i uspjevao da tiho odstranuje problematične vođe Hamasa. Gvozdena kupola namjenjena je bila da obara putujuće rakete, ali ih je Hamas gađao sa hiljadama ručno izrađenih projektila. U Srbiji sam primetio da je mišljenje podjeljeno, jer možemo da se identifikujemo sa obje strane zbog situacija na KiM – rekao je Vukadinović.

Vukadinović je dodao da odmazdom Izraela prema Palestincima, može dođi do odgovora arapskog svijeta u koji može biti upleteno i nuklearno oružje.

– Sjećam se Jom Kipurskog rata 1973. godine i imao sam razumjevanja za poziciju Izraela kao aktera koji se našao u neprijateljskom okruženju. Ovo će eskalirati u tešku odmazdu izraelaca u Gazi, što mnogo miriše na etničko čišćenje, teško je da će arapski svijet ćutati na tako nešto. Tada neće biti ni isključeno korišćenje nuklearnog oružja i potencijalni svetski konflikt. Ovaj sukob može trajati mnogo duže od ovog u Ukrajini – rekao je Vukadinović.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest