Најмоћнији свемирски телескоп расклопио своја велика огледала

Свемирски телескоп „Џејмс Веб“, најмоћнији телескоп који је досад лансиран у свемир, стигао је до финалне фазе процеса склапања огледала.

Фото: nasa

Наиме, инжењери НАСА завршили су откривање огромног примарног огледала свемирског телескопа. Све се то догодило на скоро милион километара од Земље.

Тај маневар је био последњи корак формирања опсерваторије вредне 10 милијарди долара, која је почела њеним лансирањем 25. децембра.

„Осећам притисак у грудима када видим то огледало“, изјавила је Мишел Талер, научница НАСА у преносу уживо.

Телескоп је већ прешао више од 950.000 километара, а прећи ће још 650.000 километара до свог одредишта. Потом ће му требати још пет месеци да његови инструменти буду пажљиво подешени.

„Џејмс Веб“, који носи име по НАСА-ином челнику из 1960-их, око 100 пута је осетљивији од познатог телескопа „Хабл“ и очекује се да ће направити револуцију у астрономском разумевању свемира и нашег места у њему.

За астрономе тај телескоп нуди могућност снимања слика првих галаксија које су се формирале након великог праска, разумевања како се рађају и развијају звезде, као и истраживања могућности за појаву живота у планетарним системима.

Извор: Спутник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest