НАРОД БРАНИ ДРАГУЉ ПРИРОДЕ: Бурне реакције на војну вјежбу на Сињајевини

НАРОД БРАНИ ДРАГУЉ ПРИРОДЕ: Бурне реакције на војну вежбу на Сињајевини
НАЈАВА Министарства одбране да ће следеће седмице од 19.до 23. октобра на полигону планине Сињајевине Војска Црне Горе организовати војну вежбу уз гађање минобацачима 82 мм и 120 мм наишло је на жестоко противљење људи тог подручја – сточара, али и еколога, грађанских активиста, црквених великодостојника.

Иако из војног ресора сматрају да ничим неће бити доведена у питање животна средина, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије не мисли тако. Он поручује да ће најављена војна вежба на Сињајевини, уколико буде изведена, угрозити јединствену природну средину на том подручју.

Епископ Јоаникије наглашава да су у обавези да дају подршку свима, од угледних појединаца до познатих удружења, који су се организовали да заштите ову планину.

– Они су је сагледали као непроцењиви бисер у венцу лепоте Црне Горе и због тога имају неотуђиво право да је најодлучније бране. Планина која је у средишту сазвежђа великих и древних светиња од манастира Мораче, Добриловине, Светих Арханђела на Тари, до Подмалинска и Бијеле, и сама је света и благословена, и не сме се скрнавити и тровати. Кроз целу нашу прошлост она је као мајка изобилно хранила поколења наших предака, била прибежиште и уточиште многим борцима за слободу кроз минуле векове, бедем одбране од непријатеља наше отаџбине – казао је владика Јоаникије.

У међувремену је коалиција за одрживи развој (КОР) поднела кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву против „Предрага Бошковића, одлазећег министра одбране и шефа организоване криминалне групе, и Н.Н. лица, чланова те криминалне групе“, због, како су навели „кршења Устава Црне Горе, припремом више кривичних дела из области заштите животне средине“.

Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial