Наставак акције „ФЛОРИДА I“: Ухапшен Филип Радуловић

foto: pogled.me

Осумњичен је да је члан криминалне групе која је недавно разбијена због шверца 6,1 тоне кокаина

foto: pogled.me

Црногорска полиција ухапсила је Которанина Филипа Радуловића. Он је слободе лишен на тиватском аеродрому, потврђено је незванично за портал Дан. Осумњичен је да је члан криминалне групе која је недавно разбијена због шверца 6,1 тоне кокаина.

Црногорска полиција је недавно спровела акцију „ФЛОРИДА I“ у којој су слободе су лишени Радислав Војичић, Дејан Голубовић, Славко Милић, Небојша Пејовић, Бошко Вујовић, Јован Ерцеговић, Марија Радуловић и Никола Гргуровић.

– Кривичном пријавом обухваћени су Л.Ц. (47) и С.А. (45), држављани Италије, затим Д.В. (39), Ф.Р. (35), Д.Г. (62), Н.П. (55), Н.Г. (48), С.М. (42), Р.В. (39), И.А. (31), Ј.В. (26), М.Р. (34), Б.В. (50), М.Л. (58), Ј.Е. (27), Ж.Д. (48), М.Ђ. (60), В.Р. (52), Т.Б. (39), Н.М. (31), В.Л. (48), Н.М. (43), А.М. (32), Д.Ж. (69), Д.М. (48) и З.Г. (43), држављани Црне Горе, као и С.М. (45) и А.Д. (46), држављани Републике Србије. Наведена лица су осумњичена за кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Приликом финализације активности, полицијско-тужилачке мјере и радње спроведене су на територији седам земаља, а извршени су претреси на укупно 52 локације. У Црној Гори је у спровођењу наведених активности учестовало 200 службеника Управе полиције. Извршени су претреси на укупно 33 локације у нашој држави и том приликом пронађено је и одузето више десетина хиљада еура, скупоцјени сатови, банковне картице, документа, муниција и оружје, возило и глисер.  Слободе је лишено осам особа – Р.В. (39) из Никшића, Д.Г. (62) из Котора, С.М. (42) из Подгорице, Н.П. (55) из Котора, Б.В. (50) из Котора, Н.Г. (48) из Даниловграда, Ј.Е. (27) из Котора и М.Р. (34) из Подгорице, док су И.А. (31), Ф.Р. (35), М.Л. (58), Ј.В. (26) тренутно недоступни надлежним органима. Д.В. (39) је претходно лишен слободе у Републици Србији по међународној потјерници због других кривичних дјела. Ж.Д., М.Ђ., В.Р., Т.Б., Н.М. (31), В.Л., Н.М. (43), А.М., Д.Ж., Д.М. и З.Г. лишени су слободе на Аруби 2020. године и они су осуђени на дугогодишње казне затвора- речено је раније из полиције.

Припрема и организација криминалних активности спроводила се у Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Италији, Шпанији – Балеарска острва, Канарским острвима, Зеленорским острвима, Цапо Верде, Уједињеним Арапским Емиратима, док се реализација криминалних активности спроводила у Португалу – Азорска оствра, Обали Слоноваче, Карибима – Аруба, Гренади, Сабу, Антигви и Барбуди, Светом Еустахију и Светом Мартину.  Кроз активности међународне сарадње, размјену информација, већи број оперативних састанака са органима за спровођење закона Републике Србије, Словеније, Шпаније, Италије, Португала и Холандије, дефинисани су појединчани детаљи и заједничка стратегија дјеловања у циљу идентификације свих лица укључених у предметну криминалну активност, са прецизно дефинисаним улогама, модусом операнди спровођења ових активности укључујући и новчане транскације између чланова криминалне организације и укључене међународне компаније, као и остали фундаментални елементи неопходни за релизацију појединачно планираних активности – запљене и прикупљање доказног материјала неопходног за спровођење поступка пред надлежним правосудним органима. Полиција Португала је 30. маја 2019. године, на локацији Азорска оствра – Хорта, на броду „Yемаyа“, заплијенила укупно 500 пакета у којима се налазила опојна дрога кокаин, укупне тежине 592,9 килограма.

– Приликом реализације ове активности слободе су лишена три лица – држављанин Црне Горе, држављанин Хрватске и држављанин Велике Британије. Прикупљени докази указују да су кључне улоге у спровођењу наведене криминалне активности имали организатор Л.Ц. – држављанин Италије, повезан са мафијашком организацијом `Ндрангхета (који је због других активности у Италији већ осуђен на казну затвора у трајању од 20 година) и Ф.Р. – држављанин Црне Горе, задужен за регрутацију помораца и пружање логистичке подршке.  Кривичном пријавом у вези са наведеним догађајем обухваћено је 17 лица, од чега су 13 лица држављани Црне Горе. Надаље морнарица Обале Слоноваче је у фебруару 2020. године, на броду „Трасго – Надуданма“ заплијенила 411 килограма кокаина и ухапсила пет лица – држављана Гане, док су у наставку активности ухапшена два лица – држављани Словеније. За организацију кријумчарења сумњичи се исто лице као и у претходном случају – држављанин Италије, док је цијела група ангажована у конктеном случају била сачињена од 11 чланова, међу којима су и два држављанина Црне Горе. Органи за спровођење закона Арубе су, такође у фебруару 2020. године, на броду „Аресса“ заплијенили 5,1 тону кокаина и ухапсили 11 лица – држављана Црне Горе, који су осуђени на казне затвора у трајању од девет до 15 година. За организацију ове активности осумњичен је В.Д. – држављанин Црне Горе, које је већ раније процесуиран због активности кријумчарења 840 килограма кокаина у другом предмету, а који је по међународној потјерници слободе лишен у Републици Србији 13. јула 2022. године- саопштено је раније из полиције.

Наиме, Управа полиције је током 2019. године отпочела полицијско-тужилачке мјере и радње на прикупљању доказа за групу лица састављену од држављана Црне Горе, Италије, Србије, Хрватске, Словеније и Велике Британије, а за које се сумњало да се баве транснационалним кријумчарењем опојне дроге кокаин рутом Јужна Америка – Европа, коришћењем различитих врста пловила. Прикупљена сазнања, степен организованости и модус операнди указивали су на то да је група била активна и у претходном периоду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest