Научници открили егзотичну црну рупу

Астрономи су у галаксији која граничи с Млијечном стазом уочили космичку “иглу у пласту сијена” – “успавану”, односно, неактивну црну рупу чији настанак, како се чини, није резултат експлозије умируће звијезде, јавља Реутерс.

Фото: Pixabay/ilustracija

Научници појашњавају да се ова црна рупа разликује од досадашњих познатих по томе што не емитиује моћне рендгенске зраке које својом снажном гравитацијом прождиру оближњи свемирски материјал те што није рођена у експлозији звијезде познате као супернова.

Супернова се догађа када масивна звијезда потроши своје нуклеарно гориво, при чему језгра постаје нестабилна, па колабира.

Црне рупе су невјероватно густи објекти с тако снажном гравитацијом да им чак нити оближња твар, свјетлост или радијација не може побјећи.

Новооткривена црна рупа има масу девет пута већу од Сунца, а откривена је у подручју Тарантула Небула, дијелу галаксије Велики Магеланов облак, 160.000 свјетлосних година од Земље, преноси Хина.

У својеврсном “звјезданом браку” с овом црном рупом орбитира сјајна и врућа плава звијезда чија је маса 25 пута већа од Сунца. Ради се о тзв. бинарном систему названом ВФТС 243.

Више категорија црних рупа

Научници вјерују да ће плава звијезда напосљетку такође постати црна рупа те је могуће да ће се сјединити с већ постојећом.

Успаване црне рупе, за које се вјерује да су релативно уобичајене, врло је тешко уочити јер је њихова интеракција с околином занемарива.

“Велики је изазов открити такве објекте”, казао је астроном Томер Схенар са Универзитета у Амстердаму и водећи аутор студије у магазину Натур Астрономи.

То је први објект такве врсте који су астрономи открили након деценија истраживања, потврдио је Кареем Ел-Бадрy, из „Harvard&Smithsonian“ Центра за астрофизику.

Шест година су користили врло велики телескоп у Чилеу, у пустињи Атацама.

ВЛТ је назив четири телескопа Европске јужне опсерваторије или ЕСО (European Southern Observatory) смјештених на висоравни „Cerro Paranal“, са огледалима пречника 8,2 метара.

Постоји више категорија црних рупа: од најмањих, које настају урушавањем великих звијезда на крају њиховог животног циклуса, до средњих те великих црних рупа смјештених у средиштима већине галаксија.

Извор: цдм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest