„Не дамо Никшић“: Савјетница премијера спрема листу за изборе

Покрет ће вјероватно бити регистрован данас и он окупља углавном нестраначке личности

Гордана Радовић

Премијерова савјетница Гордана Радовић биће на челу покрета “Не дамо Никшић”, који ће учествовати на локалним изборима у Никшићу у коалицији са Правом Црном Гором и можда још неким локалним удружењем, сазнају “Вијести”.

Покрет ће вјероватно бити регистрован данас и он окупља углавном нестраначке личности, речено је “Вијестима”.

Економисткиња Гордана Радовић је 22. јануара именована за савјетницу за економска питања предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића, а што је званично објављено. Она је раније била један од директора у Црногорској комерцијалној банци.

Одборничке листе за локалне изборе који ће бити одржани 14. марта, могу се предати до 16. фебруара. Још се не зна колико ће политичких партија/покрета наступити, ко ће с ким бити у коалицији, а посљедњих дана никли су нови нестраначки покрети.

Данас ће, како „Вијести“ незванично сазнају, и бизнисмен Миодраг Дака Давидовић, који је у новембру саопштио да оснива Народни покрет Црне Горе, највјероватније објавити појединости ангажмана, програма, као и да ли ће његова партија бити учесник локалних избора.

Недавно је формиран покрет “За живот Никшића”, у чијем одбору су локални љекари и интелектуалци, заговорници и учесници прошлогодишњих литија, који су истакли да су им циљеви борба против вишедеценијске владавине ДПС-а, економски препород Никшића, као и формирање најширег могућег политичког савеза као „најсигурнијег рецепта за успјех у рјешењу задатих циљева”. У одбору покрета су, између осталих, љекари Опште болнице Никшић Дејан Бајовић, Милан Кнежевић, Драгутин Вишњић, Мирко Варајић, Марија Мијушковић, Игор Николић, Марија Барјактаревић и Маринко Јањушевић, љекар никшићког Дома здравља Јован Утјешиновић, др Угљеша Урошевић са Електротехничког факултета, др Владимир Бакрач са Филозофског факултета…

Професори и љекари биће такође дио покрета “Не дамо Никшић”, а њихова имена могла би бити позната данас.

Из Патриотско-комитског покрета, који је формиран након парламентарних избора 30. августа, настао је Патриотско-комитски савез, који је формирао Општински одбор у Никшићу. Нијесу искључили могућност да они уђу у коалицију са владајућим партијама.

Још није познато ко све чини коалицију око Демократског фронта (ДФ) “За будућност Никшића”, као ни да ли ће владајуће ДПС и Социјалдемократе (СД) наступити самостално или у коалицији. Ни Демократска Црна Гора, Социјалдемократска партија (СДП) и Демос још увијек се не оглашавају да ли ће самостално или не наступити. Једино је извјесно да ће Грађански покрет УРА самостално саставити изборну листу.

Право гласа на мартовским изборима у Никшићу, према подацима Министарства унутрашњих послова, на дан 6. јануар има 58.544 грађанина.

За финансирање кампање обезбијеђена су средства у износу од 25 одсто текућег буџета, односно 48.552 еура, наводи се у Плану контроле и надзора за изборну кампању у Никшићу, који је усвојила Агенција за спречавање корупције.

Локалну власт у Никшићу врше ДПС и СД, након што је опозиција 2017. године бојкотовала излазак на биралишта. Тада је ДПС освојио 21.104 гласа, Социјалдемократе 2.324, неважећих листића је било 2.894, а бирачко право су искористила 26.322. грађанина.

На парламентарним изборима 30. августа прошле године, право гласа имало је 58.440 грађана, а гласало је 48.772. Владајућа ДПС-СД коалиција освојила је 19.588 гласова – у односу на 2017. ДПС је имао 2.562 гласа мање (18.542), док је СД имао упола мање гласова (1.046).

Три коалиције, “За будућност Црне Горе“, “Мир је наша нација“ и “Црно на бијело“, имале су 7.351 глас више од ДПС-а и СД-а заједно, односно скоро 8.400 више од ДПС-а.

One thought on “„Не дамо Никшић“: Савјетница премијера спрема листу за изборе

  1. Premijer Krivokapic rece da NVO“Ne damo Crnu Goru“ nece politicki djelovati. Prvi izbori i odmah „Ne daju Niksic“. Ne znam jeli udbaska ujdurma, ali jedini efekat ce biti sto ce koaliciji Za buducnost Niksica uzeti 500 -1000 glasova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *