Не маре за „углед куће“: Директор РТЦГ категоричан – Нећемо поднијети оставке

Осим што су иницирали оставке, Јокић и Радовић су на сједници Савјета Јавног сервиса, која је прошле седмице одржана иза затворених врата, затражили да се покрене дисциплински поступак против Шундића, позивајући се на критике Европске комисије у посљедњем извјештају о напретку Црне Горе објављеном прије неколико дана.

Šundič
Божидар Шундић

Упркос јавним позивима чланова Савјета Јавног сервиса Бојане Јокић и Милана Радовића, те јавним незадовољством и оставкама уредника и новинара, менаџерски и уреднички тим те медијске куће неће поднијети оставке.

Ово је Побједи јуче казао генерални директор Радио Телевизије Црне Горе Божидар Шундић.

“Менаџерски и уреднички тим РТЦГ неће поднијети оставке”, категоричан је Шундић.

Јокић и Радовић су на друштвеним мрежама неколико пута позвали менаџмент да поднесе оставке, како би се „сачувао углед куће“, те их оптужили да су од Јавног сервиса „направили пропагандистичку алатку“.

Осим што су иницирали оставке, Јокић и Радовић су на сједници Савјета Јавног сервиса, која је прошле седмице одржана иза затворених врата, затражили да се покрене дисциплински поступак против Шундића, позивајући се на критике Европске комисије у посљедњем извјештају о напретку Црне Горе објављеном прије неколико дана.

Шундић је Побједи јуче рекао да неће да коментарише иницијативу коју није добио у писаној форми.

“Никакву иницијативу Савјета РТЦГ за покретање дисциплинског поступка против мене нијесам добио. Када је добијем, онда ћу је коментарисати”, рекао је Шундић.

Предсједник Савјет Иван Јоветић казао је јуче за Побједу да „дисциплински поступак против Шундића није покренут нити формално инициран“.

“Поступак утврђивања одговорности је недвосмислено прецизан процес. Законски је неспорна надлежност послодавца у случајевима потребе утврђивања дисциплинске одговорности запосленог”, казао је он.

Чланови Савјета РТЦГ прије септембра прошле године нијесу имали могућност да покрену дисциплински против генералног директора, али су измјеном Статута 4. септембра увели ту новину.

Према члану 29. Статута, дисциплински поступак против генералног директора покреће Савјет РТЦГ, „на основу писаног захтјева који може поднијети члан Савјета појединачно, а на основу сазнања да је учињена повреда радне обавезе.“

Радовић и Јокић јуче су казали да су иницијативу о дисциплинском покренули, а да ће, за неколико дана, на сједници Савјета РТЦГ поновити тај захтјев, чиме ће „иницијатива бити и формално-правно поднешена и забиљежена у закључку са сједнице“.

Разлога за смјену или оставку, како каже Радовић, „како то чине морални људи, има доста“.

“Поред оних који се нотирају како у овом извјештају, ту су и лоша гледаност, кршење програмских принципа и стандарда, непримјерена комуникација са члановима Савјета и новинарима, притисак на новинаре, лош и пристрасан информативни програм који је пристрасан до тог нивоа да је ТВЦГ постала алатка за подјеле и манипулације. Само дисциплински поступак се може поднијети због мобинга над запосленим, непримјерне комуникације са Савјетом, непоштовањем програмског плана”, казао је он.

Чланица Савјета РТЦГ Бојана Јокић јуче је за Побједу прецизирала да ће се сједница одржати у наредних неколико дана, те да ће она поновити захтјев за покретање дисциплинског поступка против Шундића.

“Иницијатива је већ покренута на редовној сједници. Оног момента кад уђе у биљешку, што ће се десити у наредних неколико дана, биће и званична иницијатива формално и правно поднешена”, појаснила је Јокић.

Разалог за овакву њену одлуку, је како каже произашао из тога што Шундић, како сматра Јокић, није испуњавао своје обавезе како треба.

“Томе константно свједоче лоше оцјене које долазе из међународних инститиција, али и других релевантних извора који нас информишу о гледаности РТЦГ и повјерења у Јавни сервис. Посљедњи извјештај ЕК је само један од фактора за који сам сматрала да треба да утиче на моје мишљење, и на моменат који је био пресудан да затражимо иницијативу за покретање поступка”, закључила је Јокић.

ЕК је у посљедњем извјештају казала да остају забринутости за уредничку независност и професионалне стандарде на РТЦГ.

У том документу су поменуте незаконите смјене у Савјету РТЦГ, те да су „у марту покренути дисциплински поступци против двоје новинара јер су на својим приватним налозима на друштвеним мрежама критковали документарни филм Јавног сервиса.“

One thought on “Не маре за „углед куће“: Директор РТЦГ категоричан – Нећемо поднијети оставке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial