Ne znaju ko je autor teksta na ploči u Morinju, platili je 235 eura

Pošto Vlada Crne Gore donese odluku kojom će biti, na zakonom utvrđen način, regulisano pitanje spomen-obilježja u Morinju, Ministarstvo odbrane će postupiti u skladu s tom odlukom i svojim ovlašćenjima i nadležnostima, naveli su u odgovorima „Danu“ iz vojnog resora

Iako je vojni objekat u Morinju proglašen neperspektivnim, odnedavno, odnosno od postavljanja spomen-obilježja koje je inspekcija naložila da se ukloni, čuva ga vojna policija. Iz Ministarstva odbrane, kojim sada rukovodi ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA), kazali su „Danu“ da su pripadnici Vojske Crne Gore angažovani na čuvanju vojnog objekta u Morinju na osnovu naređenja pretpostavljene komande.

– Pošto Vlada Crne Gore donese odluku kojom će biti, na zakonom utvrđen način, regulisano pitanje spomen-obilježja u Morinju, Ministarstvo odbrane će postupiti u skladu s tom odlukom i svojim ovlašćenjima i nadležnostima – naveli su u odgovorima „Danu“ iz vojnog resora.

Ministarstvo odbrane je, kako kažu, nadoknadilo troškove izrade spomen-ploče, u iznosu od 235,95 eura.

– Aktuelni menadžment Ministarstva odbrane ne raspolaže informacijama ko je autor teksta na spomen-ploči, niti raspolaže bilo kakvom službenom prepiskom koja bi upućivala na autorstvo – kazali su iz resora odbrane, odgovarajući na naše pitanje ko je autor teksta koji je ospravan u javnosti.

Odgovarajući na pitanje koliko košta čuvanje vojnog objekta u Morinju, iz Ministarstva odbrane kažu da pripadnici Vojske koji su angažovani na obezbjeđenju objekta primaju naknadu za unutrašnju službu u skladu sa aktuelnom uredbom koja definiše pripadajuće naknade.

Za uklanjanje obilježja nadležna Opština

Iz UIP-a su nedavno ponovili da je Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine postupala shodno svojim nadležnostima, a u odnosu na imperativne odredbe Zakona o spomen-obilježjima, prema kojima je, kako kažu, jedino i isključivo za uklanjanje nadležna Opština na čijoj je teritoriji nelegalno obilježje postavljeno/podignuto. Iz UIP-a najavljuju i da će u daljem toku postupka pratiti izvršenje rješenja i pristupiti administrativnom izvršenju rješenja.

Iako je prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) nedavno bio izričit da Opština Kotor nije nadležna za uklanjanje spomen-ploče sa objekata bivšeg logora JNA u Morinju i da inspekcija to može naložiti samo ministarstvima koja su je i postavila, iz Uprave za inpekcijske poslove (UIP) poručuju da su već donijeli rješenje koje je pravosnažno i izvršno, te da nova neće donositi.

– Uprava za inspekcijske poslove (UIP) neće donositi nova rješenja prema ministarstvima vanjskih poslova i odbrane jer shodno Zakonu o spomen-obilježjima Crne Gore, pomenuta ministarstva u konkretnom slučaju nijesu subjekti nadzora, a u predmetnoj pravnoj stvari već je doneseno rješenje koje je pravosnažno i izvršno – saopšteno je ranije „Danu“ iz ove državne inspekcije.

Inspekcija je 17. oktobra rješenjem naložila Opštini Kotor da ukloni ovo obilježje, što do danas nije izvršeno, dok je kotorski predsjednik, u ponedjeljak, 31. oktobra, poručio da se uklanjanje ploče može naložiti „samo i isključivo“ Ministarstvu vanjskih poslova i resoru odbrane, „odnosno institucijama koje su tu ploču i postavile“.

Spomen-obilježje u Morinju su 10. oktobra otkrili tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima, poslije čega je inspekcija utvrdila da je ploča nezakonito postavljena, a nakon toga je sada već bivše ministre, Skupština Crne Gore razriješila dužnosti.

Pokušaj nadležnih službi Opštine Kotor da izvrše rješenja inspekcije propao je 24. oktobra jer vojska koja obezbijeđuje bivšu kasarnu nije dozvolila pristup tim objektima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest