Небојша Богавац за Поглед

Ускоро je тачно петнаест година (01. 05. 2005.),како је Јадранску лигу неочекивано освојила екипа вршачког Хемофарма. Они су у финалу побиједили београдски Партизан, резултатом 89:76. Најбољи играч финалне утакмице био је  Небојша Богавац, који је са постигнутих 22 поена бриљирао у дресу Хемофарма. Богавац, прослављени кошаркашки интернационалац, члан репрезентације Србије и Црне Горе  на ЕП 2003. у Шведској, прве репрезентације Црне Горе из 2007. и 2008. године, након завршене каријере у кошаркашком дресу успјешно заузима мјесто тренера екипе Хемофарма, а затим и мјесто првог сарадника  дугогодишњег тренера француског клуба и националног тима „триколора“ Венсана Колеа у Стразбуру, у вријеме пандемије корона вируса налази се у Француској.

“Корона вирус се проширио  Француском, а регија у којој је Стразбур је једна од најугроженијих. Има доста инфицираних, нажалост, велики број је и умрлих. Ових дана тај број опада, па се надамо да ћемо ускоро бити свједоци краја ове пандемије. Град је углавном пуст и празан, људи се у великом броју  придржавају препоручених мјера, што оставља простора да се оде у набавку до супермаркета и апотеке. Казне за непоштовање мјера су веома ригорозне , ријеч је о новчаним казнама које се крећу од 150 до 1500 еура, тако да се ником не исплати да не поштује прописано”, каже Богавац у телефонском разговору за портал “Поглед”.

За спортске активности дневно је предвиђено сат времена, каже Богавац, а од стана у ком живи са својом породицом може се удаљити  један километар. Интересовало нас је може ли се у тих сат времена одржавати форма.

“Па не може баш на неком завидном нивоу. Сви  знамо каква је ситуација и са којим проблемом смо суочени тако да се морамо придржавати. Кад све ово прође враћамо се на уобичајене активности и захтјевније тренинге. Вишак слободног времена проводим у стручном  усавршавању”, додаје Богавац.

Са члановима своје породице који се налазе у Црној Гори Богавац је, како каже, свакодневно на вези. Поносан је на свој  народ који поштује мјере и одговорно се понаша.

“Радује ме то што видим и чујем колико се наши људи одговорно понашају и како се ситуација у Црној Гори држи под контролом. Знамо колико је опасан тај вирус и како се шири. Наш народ је  положио један испит дисциплине и одговорности. Драго ми је да су  Беране и  Мојковац без иједног случаја, некако се лагодније осјећате кад знате да нема инфицираних, комуникација са људима је другачија и лакше се психички подноси када знате да у вашој непосредној околини нема обољелих ”, додаје Богавац.

Са приче о корона вирусу прешли смо на неке ведрије теме и Небојшу питали да ли су дјеца наслиједила таленат за кошарку.

 “ Лука има 16 година, био је у кадетској  репрезентацији Црне Горе, играо је неколико сезона у колашинском Горштаку, затим овдје у Стразбуру. Сада су му године када се ствара тај кошаркашки фундамент који се касније само надграђује. Ако се сада нешто прескочи, послије се ти пропусти тешко ,,стижу“. Када је у питању такмичарска сезона, Лука је са својом селекцијом имао добре резултате. Млађа ћеркица има  12 година, она је више посвећена школи. Лазар је још мали, тако да не знамо каква ће бити његова интересовања. Углавном спорта у кући не фали”, додаје он.

Разговор са овим истакнутим кошаркашким стручњаком нисмо могли привести крају а да га не упитамо о његовим плановима за будућност.

“ И даље сам под уговором до јуна мјесеца. Очекујемо да ће се током маја ова ситуација средити и да ћемо се окупити у клубу како бисмо видјели шта даље. Вјероватно нећу остати у клубу,  пошто ће доћи до промјене стручног штаба, а сматрам да ће бити јако тешко обезбиједити неопходни буџет, како је то био случај предходних година. Имам неке понуде о којима размишљам, видјећемо. Ја бих највише волио да се вратим кући у Црну Гору,да будем са породицом и пријатељима. Видјећемо постоји ли шанса за такво нешто”, закључује Богавац.

One thought on “Небојша Богавац за Поглед

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest