Небојша Медојевић за Поглед: Јединствена листа руши ДПС

Интервју: Небојша Медојевић

О актуелној ситуацији у Црној Гори и наступу опозиције на предстојећим изборима разговарали смо са једним од лидера ДФ-а, Небојшом Медојевићем.

Избори су заказани за 30. август. Ако је већ имао читав септембар пред собом, зашто је Ђукановић изабрао баш тај датум? Шта је, по Вашем мишљењу било одлучујуће за такву одлуку и шта тиме добија?

Ђукановић је суочен са банкротом јавних финансија и са катастрофом која се очигледно припрема Црној Гори, не само због Короне, него због једног потпуно погрешног економског концепта заснованог на неолибералном капитализму, а који Црна Гора спроводи задњих 20 година и који би неминовно довео до банкрота и дужничког ропства и до огромне социјалне неједнакости, трајног сиромаштва, трајне корупције. Корона је тај процес  учинила бржим и, пошто је он знао да за мјесец дана мора расписати изборе, покушао је да спријечи суочавање црногорске јавности са банкротом јавних финансија који је неминован, суочавање са непопуларним мјерама, отпуштањима, смањивањима зарада, пензија, можда и неисплатом зарада и пензија. Истовремено је искористио свој парапартијски орган НКТ да би Црном Гором управљао преко три нелегитимна механизма. То је НКТ, то је полиција и то је предсједништво Демократске партије социјалиста. Као што видимо, они дјелују у синхронизацији, противуставно, и масовно крше људска права. Циљ је био зауставити литије, зауставити народни покрет отпора према намјери Ђукановића да елиминише православно хришћанство из  Црне горе и да поунијати Црногорце, да их приближи католичкој цркви. Тај пројекат није нов у Црној Гори, али је до сада био прикриван од стране власти. Међутим, од децембра мјесеца нам је свима јасно да је Ђукановић добио задатак да покуша да елиминише, да ишчупа, како ја то волим да кажем, коријене овом народу. Ту се Демократски фронт појавио као највећа брана у политичком смислу, јер нама је концепт то црногорско-српско помирење да бисмо спасили државу Црну Гору и да бисмо направили једну снажну поруку грађанима. Морам да кажем да нам је Ђукановић управо помогао својом репресијом, својим насиљем, својим тоталитарним одговором, и када је у питању корона, и кад је у питању покушај отимања имовине и забране рада Српској православној цркви у Црној Гори. Тако се све већи број грађана укључује у свеопшти народни покрет отпора према намјерама Ђукановића. Огроман број бирача Демократске партије социјалиста отказује Ђукановићу, јер виде да је оно што опозиција прича тачно, да Ђукановић не жели никакву снажну Црну Гору, никакву самосталну, суверену државу, већ жели један пројекат приватне државе, која би била извучена из окружења и из православног хришћанства и да наметне неки нови систем вриједности који доминантно заступају представници глобалне државе, глобалне дубоке државе – сатанисти, како их ја често називам у парламенту.

Шта нас чека још током ова два мјесеца у вези са вирусом корона и у вези са репресијом режима? Шта очекујете да се деси?

Свједоци смо свакодневног показивања бруталне стране режима. Ја сам на затвореној сједници Одбора за безбиједност рекао министру унутрашњих послова и директору полиције, Веселину Вељовићу, да ми из опозиције можемо само да им аплаудирамо и да им честитамо. Они својим потезима показују своје право лице, показују да су једна однарођена власт, да не служе држави и грађанима, него партији и Милу Ђукановићу. И да све већи број грађана примјећује да што се више „залажу“ за државу Црну Гору, за Устав, за законе и за сувереност, они , уствари, све више газе и по држави Црној Гори и по Уставу, масовно крше људска права. Ново је да то све више примјећује међународна заједница. У Демократском фронту ја сам углавном био задужен за комуникацију са структурама запада ( Њемачком, Великом Британијом, Сједињеним Америчким Државама) и то сада већ даје један озбиљан резултат. Све већи је број мојих колега посланика из ових држава који напросто препознају оно што Ђукановић ради, а то је напад на основна људска права, злоупотреба полиције и репресија од стране парадржавних институција као што је НКТ. И сада видимо да управо тако Ђукановић хоће.

 Дакле, ово ће бити атипични избори. Видите да све одлуке које је донио НКТ нису донесене у интересу здравља грађана, него у интересу спасавања Демократске партије социјалиста и катастрофе коју ће доживјети на изборима. Дакле, забрана јавних окупљања, забрана вјерских скупова, забрана окупљања у затвореним просторијама преко двјеста људи са размаком два метра… Измијенили су закон о заштити становништва од заразних болести, гдје су увели драконске казне. Тако ћемо имати изборе у којима ће с једне стране бити народ и уједињена опозиција, надам се. Још увијек се Демократски фронт залаже за то и надам се да ће колеге из опозиције одговорити. Са друге стране је тоталитарни режим који жели да влада и да злоупотребљава осетљива питања као што је физичко здравље народа и , као што би наш Митрополит рекао, духовно здравље народа. Дакле, НКТ је задужен да малтретира грађане Црне Горе мјерама које немају никакве везе са здрављем нације. Иако је корона вирус опасан и није нереална опасност, ово што ради НКТ нема никакве везе са заштитом становништва од корона вируса, него има са заштитом ДПС-а од вируса слободе који је захватио Црну Гору. И друго, то је да спријечи литије које су се показале, заиста, као један за све нас, па чак и за нас који смо то прижељкивали, неочекивани отпор грађана, не само отпор отимању имовине Цркве, него и чупању наше традиције, наше историје и свега овога што нам се дешава. ДФ је већ понудио одговор.

Да ли је ДФ, као најјачи опозициони фактор, та кохезиона снага која ће да уједини опозицију? Да ли је тачно да сте позвали нестраначке личности које су доказане у својој струци и остајете ли при томе, тј. да ли тај позив и даље важи?

Јавност ЦГ је упозната да је ДФ јавно рекао да је ово тренутак за побједе, да је ово тренутак да ми схватимо поруке народа. Ми смо водили дуго народ и дуго износили своје виђење, своје политичке поруке, идеолошке поруке. Народ нас је пратио на протестима и свим скуповима. Сад је обрнута ствар. Сад су литије и напад Ђукановића на основна људска права, напад на изборну вољу грађана, у Будви терор према изабраним представницима Будве који је изазвао одређени револт грађана. И сад нама, опозиционим лидерима, грађани шаљу врло јасне поруке. Ми из ДФ-а смо то прочитали. Народ тражи уједињење, народ тражи једну листу, народ тражи да се сам укључи у један политички покрет који има само један циљ, а то је смјена једне лоповске сатанистичке секте какав је ДПС на челу са Ђукановићем. ДФ је то схватио и ми смо јавно позвали све колеге из опозиције да схватимо талас народа, да препознамо то што је ДФ већ препознао, да сједнемо да се лако договоримо. Јер у том побједничком таласу за све има простора, а ми из ДФ-а смо то и препоручили. Сад се они сами нуде. Није нико из ДФ-а ангажово љекаре, организовао адвокате, данас 1600 мојих колега инжењера…То је огромна сила која се сама нуди, јер ви, ако потпишете нешто, ставите име и презиме, то значи да сте истовремено солидарношћу са Митрополијом црногорско-приморском,тј. са Српском православном црквом, уствари дали потпис да сте против режима. То је једноставно и ми у Демократском фронту то тако доживљавамо.

Већина опозиционих партија се већ изјаснила да жели јединствену листу. Без обзира на разлике које постоје међу нама, ако имамо један циљ – смјену режима, ако народ тражи и ако се народ помирио, то би била велика историјска грешка да неке колеге то не препознају. Што се нас тиче, ми смо то препознали и све их позвали, али није све до нас. Дакле, за сад су одговорили позитивно СНП, Уједињена Црна Гора, Права Црна гора и Радничка партија. Још чекамо Демократе и УРУ. Ми из ДФ-а нећемо нападати колеге из опозиције, ма шта одлучили. Али сматрамо да је историјски тренутак, вријеме за јединство, вријеме за једну листу, да треба да укључимо неке угледне људе које политика не интересује, које странке не интересују, који нису заинтересовани за мандате, али су заинтересовани за политичке промјене. Мислим и осјећам да је то та формула. На крају ДФ је и настао као идеја уједињења. Нема двије различитије партије од Нове и ПЗП-а и да је тада СНП хтио да уђе, био би и он у Демократском фронту. Сада је прилика историјска. ДФ је најјача опозициона партија, али то нама није циљ. Нама није циљ да будемо најјача опозициона партија, него да будемо покретач једног огромног таласа народног незадовољства, жеље за правдом, жеље за слободом. Није вријеме за ситне партијске калкулације, него велики један народни покрет.

Јесу ли избори са овакви бирачким списковима регуларни? Шта је ДФ урадио и шта може урадити по овом питању. 

Урадио је све што је могао. Ми смо 2013. када је покрадена побједа нашег кандидата на предсједничким изборима, господина Лекића, тада већ предложили шта треба да се ради, поучени искуством из Македоније. Како да се очисте бирачки спискови, како да се избјегну преваре на изборима, двострука гласања, довођење људи који живе ван Црне Горе да гласају на лажне личне карте… Међутим, за то је потребна снага опозиције, јединство опозиције и подршка међународне заједнице. Таман кад смо ми кренули да преговарамо око тога са позивањем Европске уније, ја сам ухапшен, Милан Кнежевић је требало да буде ухапшен и ми смо напустили одбор. Касније су колеге из Демократа ушле у разговоре са ДПС-ом и то се неславно завршило.

 Дакле, ми имамо модел. Зато нам је потребно јединство опозиције, велики ванинституционални притисак и подршка међународне заједнице. Засад то немамо, али ми смо 2016. године, са истим овим бирачким списковима и истим овим неправилностима,нашом кампањом успјели да побиједимо ДПС. Ђукановић је морао да измишља лажни државни удар и да уводи циркус са Миливојем Катнићем да би се спасио. Сад је ситуација за опозицију много повољнија. Први пут имамо општи покрет незадовољства грађана, први пут имамо Цркву која је јасно рекла, парафразираћу нашег Митрополита Амфилохија, да би само луд човјек могао да гласа за Демократску партију социјалиста. Значи, ни један глас ДПС-у!

 Види се да је сада ситуација никад боља за опозицију и за народ који је жељан слободе и жељан промјена. Желим да то завршимо на изборима, огромне су шансе. ДФ је врло спреман. Имамо и капацитете, и стручну помоћ, и искуство. Ако се сви ујединимо, онда би политичка порука била врло једноставна. Уједињење опозиције значи да ми немамо расипање гласова, да „дижемо“ апстиненте, стварамо атмосферу побједе, стварамо атмосферу народног очекивања, општенародне борбе за слободу. Сада имамо услове који су корона избори. Немамо оно што ДФ карактерише – велике митинге, велике скупове који дижу енергију народа. Прошли пут смо нашом кампањом подигли излазност. Да није било „државног удара“ излазност би била преко 81% и ДПС би пао. Сад имамо  још једну важну чињеницу да велики број бирача ДПС-а неће да гласа ДПС. Да ли ће они да гласају појединачну опозициону партију? Мислим да не. Али, ако буде јединствена листа, и ако на њој буду неке нестраначке личности које су неспорни ауторитети у својим областима, ми добијамо и то да та листа није партијска, него је та листа општенародна. Таква листа додаје још позитивног капацитета, још горива, извлачи апстиненте и Ђукановић је готов. Дакле, сигурно је да услови нису демократски и нису фер, али, с друге стране, Ђукановић је допринио својим погрешним процјенама, репресијом над брачним паром Касалица, над ДФ-ом и Демократама у Будви, пребијањем људи, полицијским терором, да ДПС губи одређени број гласова. По мојој процјени, сада је тај тренутак да послије тридесет година доживимо пад последњег комунистичког режима у Европи.

Кроз медије и по друштвеним мрежама се могло прочитати заговарање бојкота избора од стране појединих опозиционих активиста, а једна таква изјава је дошла од вашега функционера. Колико овакви дисонантни потези нарушавају пријеко потребно јединство о коме говорите, уносе забуну у опозиционо бирачко тијело и одају утисак да постоји мањак комуникације међу функционерима?

Нема никаквог неспоразума. ПЗП је, заиста, отворена демократска партија и свако има право да изнесе своје мишљење. Кад се одлука донесе, свако је дужан да поштује одлуку органа. Заиста, и код нас постоји та дилема – да ли бојкот или излазак на изборе. Али, ја, као неко са великим искуством, увијек питам младе колеге шта значи бојкот. Да останемо код куће и не излазимо на изборе или активни бојкот, да не дозволимо одржавање избора?  Ми за бојкот треба да имамо добру логистику, јединство у опозицији и да имамо подршку међународне заједнице, јавну или прећутну. Ми немамо ни један од тих фактора у Црној Гори и бојкот би имао легитимитет, али не би постигао резултат. То смо видјели у Никшићу. Четири године влада ДПС. Нико из међународне заједнице се није огласио, нико није реаговао. Грађани Никшића морају да обављају своје послове у општини. ДПС влада без икаквих проблема. Значи, ја увијек охрабрујем млађе чланове да изнесу своје мишљење. У питању су различита виђења ситуације. Тако и у Беранама, СНП и господин Шћекић су за заједничку листу. Очигледно је да колеге које имају мало више политичког искуства процјењују то на прави начин. Нема никаквих дисонантних тонова. И код мене постоји та дилема бојкот или избори, али бојкот  значи акција, демонстрације, протести, недозвољавање избора. За ту причу о пасивном отпору и приморавању међународне заједнице да нешто реагује, најбољи је доказ шта се десило у Србији. Највеће опозиционе странке су бојкотовале, а онда је дошло до распада опозиције, а не до побједе над режимом.

Да ли је јасна порука грађана једна листа и имате ли још нешто што бисте им поручили за крај разговора. 

На бази наших извора, који нису само ослушкивање грађана, него и врло егзактна прикупљања података, народу у Црној Гори доста је ове власти и мисли да опозиција треба да стави по страни све разлике, да се уједини и да се смијени власт. А касније када се земља демократизује, кад прочистимо бирачке спискове, кад обезбиједимо слободне медије, кад обезбиједимо слободно и нормално финансирање, кад укинемо мафији да финансира странке, за једну годину или двије, треба расписати нове изборе на којим ће се у некој демократској атмосфери политичке партије груписати према идеолошким сличностима, програмским сличностима…Црна Гора у овом тренутку нема тај луксуз. Знајући шта нас чека због погрешне економске политике ове власти (дужничко ропство, велике рестрикције…..) за то треба национално јединство и треба влада која ће прикупљати капацитете грађана и помагати најугроженије и најсиромашније. А влада ДПС-а је влада која дијели грађане, која сукобљава грађане и која терорише грађане. Да бисмо ми сутра могли да се суочимо са реалним проблемима Црне Горе, морамо да имамо национално јединство. Са Ђукановићем имамо пожар у кући и та кућа  не може да опстане ако је подијељена. Дакле, порука народа је једна листа, укључити угледне нестраначке личности, направити једну кампању која ће бити кампања за побједу. ДФ је први позвао на уједињење. Посланик Зоговић је у Скупштини рекао, на бази нашег договора, да смо ми за јединствену листу и да позивамо све опозиционе партије да се удруже. И, наравно, очекујемо један снажан талас. Црква ради свој посао, партије свој посао, а у неком циљу се поклапамо: хоћемо слободу, хоћемо правду и хоћемо промјене.

One thought on “Небојша Медојевић за Поглед: Јединствена листа руши ДПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *