Нема више „хуманитарног бомбардовања“, обећава Трамп

Доналд Трамп

© AP Photo / Alex Brandon

Доналд Трамп је већ платио политичку цену због чињенице да је, на неки начин, ипак раскрстио са америчком политиком која се огледала у ставовима – „хајде да бомбардујемо по једну земљу на сваке две године“ или „хајде да стално ширимо свој утицај војним путем и да то називамо хуманитарним интервенцијама или борбом за људска права“.

Овако Љиљана Смајловић, колумнисткиња „Недељника“ за Спутњик коментарише изјаву америчког председника да америчка војска више неће обнављати друге земље, нити ће решавати туђе конфликте, као и да САД „завршава еру бесконачних ратова“.

Нема више „хуманитарног бомбардовања“

Коментаришући говор који је Доналд Трамп одржао пред дипломцима војне академије Вест Поинт, у којем је навео да се „Вашингтон враћа основним принципима према којима је главни задатак војника да брани и одлучно штити Америку од спољног непријатеља“ и да у обавезе америчких војника не спада да разрешавају „древне конфликте у далеким земљама за које многи људи нису ни чули“, из чега се може закључити да се Америка више неће упуштати у „хуманитарна бомбардовања“, саговорница Спутњика каже да ове поруке нису новост, али јесу на линији досадашње политике америчког председника.

„То је оно чиме је Трамп на себе навукао и толику омраженост „дубоке државе“, односно те етаблиране спољнополитичке, а делом и војне елите. Дакле, ово је Трамп цело време говорио и он се тако и понаша. Он није започео ниједан нови рат. Притом, било је веома упадљиво да када би учествовао у неким старим америчким ратовима, односно када би послао бомбардере против Сирије у неким изолованим случајевима, добијао би апсолутну подршку и одушевљени пристанак и својих највећих политичких противника у медијској и спољнополитичкој елити“, објашњава Смајловићева.

Говор у Вест Поинту се, додаје наша саговорница, заправо истиче једино тиме што је амерички председник поновио неке ствари које су за њега сада постале потпуно стандардне и што није успео у томе да једним новим говором алијенира један нови део америчке популације.

„Он је у последње време имао, по мом мишљењу, доста погрешних корака. То се, на неки начин, да разумети јер су људи из органа реда његова готово најважнија база, они су његови најжешћи подржаваци, па се није могло очекивати да он стане на страну људи који протестују против полиције. Али, у сваком случају, говор у Вест Поинту је посебан само по томе што Трамп није направио никакав гаф, никакав нови погрешан потез“, указује Љиљана Смајловић.

Трамп је, каже, поновио оно што је већ његова стандардна прича кад је реч у улози Америке.

„Он је то обећавао у својим предизборним говорима и то је оно што је испунио, а што је толико расрдило многе његове противнике из спољнополитичког и медијског естаблишмента“, примећује саговорница Спутњика.

Америка ће и даље бити „светски полицајац“, али Трамп неће у рат

На питање да ли је реално да Америка престане да буде „светски полицајац“, Смајловићева каже да није, јер САД управо улазе у велику конфронтацију са Кином, па се може очекивати лош развој догађаја у Јужном кинеском мору.

„Дакле, није реално да Америка почне да се понаша као било која друга држава која се никоме не мешта у унутрашње послове, али јесте реално да Трамп не уђе у неки нови рат јер видимо да он стварно повлачи војску. Можемо, попут његових критичара, рећи да он јесте најавио повлачење 9500 војника из Немачке само зато што је био љут на Ангелу Меркел, али то се уклапа у оно што је стално говорио – „зашто да САД брани Европљане“, „зашто да своју улогу у свету тако скупо плаћамо“ и тако даље. Трамп се заиста извлачи из старих ратова“, оцењује Љиљана Смајловић.

Како додаје, амерички председник је направио уговор у Авганистану који није мировни уговор, али јесте уговор о томе како да он повуче своје трупе. То су, каже, све ствари које су конзистентне са оним што је најављивао у кампањи пре три и по године, као и са оним што је рекао у Вест Поинту.

Упитана како се Трампова изјава уклапа у америчку подршку намерама Израела да анектира палестинске територије на Западној обали реке Јордан и у Јорданској долини, наша саговорница каже да је Џон Болтон, Трампов смењени саветник за националну безбедност рекао да током сарадње са Трампом није видео нити један потез који није био срачунат на изборне шансе америчког председника.

Трампова подршка Израелу је чвршћа него што је била подршка многих председника пре њега, али та подршка је њему нека противтежа за ове структуре које би биле бесне због те његове политике повлачења, барем из нових ратова. Он одржава везе са Израелом и подржава Нетанијахуа у заиста врло агресивним потезима, али мислим да то ради не са намером да ангажује америчку војску било где, већ са намером да прода много оружја. Њега уопште не интересује како ће Израел да користи то оружје и то не говори о томе да је његова спољна политика агресивна, већ да је агресивна његова унутрашња политика, па он агресивно тражи савезнике који могу да му помогну на изборима“, примећује Смајловићева.

Ти савезници су се, закључује Љиљана Смајловић на крају разговора за Спутњик, америчком председнику до сада исплатили.

„Све што је урадио за Израел, а што је многима од нас изгледало катастрофално по светски мир, њему се страховито политички исплатило на унутрашњем плану и очекујем да ће то и да настави да ради“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest