NEMAČKA POSLANICA: Nije slučajno da akteri iz država NATO-a od maja pozivaju na srpski „Majdan“

Foto: jutjub printskrin/Al Jazeera Balkans

Koliko zaista mogu biti „mirni“ protesti onih koji tvrde da se zalažu za ljudska prava i demokratiju, ako njihovi zagovornici pribjegavaju nasilnim pokušajima da uđu u vladine zgrade? Koliko su vjerodostojni ovi protesti ako imaju za cilj da podstaknu nemire i zanemare volju većine birača? Ovim riječima poslanica njemačkog Bundestaga Žaklin Nastić za portal „Adria“ je prokomentarisala proteste u Srbiji, koji, kako kaže nikako ne odražavaju stav većine.

Kako komentarišete to što su predstavnici ODIHR-a i drugi strani predstavnici ćutali kada je predočeno da se pripremaju nemiri u Srbiji poslije izbora uprkos ubjedljivoj pobjedi liste Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane?

I alarmantno je i razočaravajuće što čak i institucije poput OEBS-a ignorišu tako očigledna upozorenja. Međutim, nakon izbora, barem su priznali da su izbori u velikoj mjeri ispunili međunarodne standarde. OEBS je takođe odbio da podrži optužbu da su birači autobusima ubačeni na biračka mjesta, navodeći da to nije inherentno zabranjeno, sve dok nije vezano za bilo kakva izborna obećanja. To što je OEBS smatrao da su izbori po standardima, zapadni mediji i političari su izostavili. Izvještaji o upozorenjima ruske obavještajne službe u vezi sa protestima i pokušajima nasilnog ulaska u parlament dočekani su ravnodušno. Neophodno je sagledati širu sliku: takozvane „obojene revolucije“, koje izazivaju globalne nemire od svog pojavljivanja 2000-ih posle pada Slobodana Miloševića, sada se vraćaju u Beograd, 23 godine kasnije. Ipak, koliko zaista mogu biti „mirni“ protesti koji tvrde da se zalažu za ljudska prava i demokratiju, ako njihovi zagovornici pribjegavaju nasilnim pokušajima da uđu u vladine zgrade? Koliko su vjerodostojni ovi protesti ako imaju za cilj da podstaknu nemire i zanemare volju većine birača?

Da li mislite da neke organizacije iz Savezne Republike Njemačke imaju određene konekcije sa opozicijom i pripremanju “Majdana u Srbiji?” Ako je odgovor da, koje su to organizacije?

Evidentno je da takozvane „obojene revolucije“ i protestni pokreti širom svijeta dobijaju podršku Zapada. Od Gruzije do Sirije, od Libije do raznih zemalja u Južnoj Americi, i od Kijeva do Beograda – postoji obrazac koji se ponavlja: ​​protesti koji počinju naglašeno „miroljubivi“, a zatim postaju nasilni. Čini se da ovi pokreti imaju koristi ne samo od moralne već i finansijske podrške američkih organizacija kao što su Soroševa fondacija, Nacionalna zadužbina za demokratiju i Institut Albert Ajnštajn. Čini se da su uključene i njemačke fondacije kao što su Fondacija Fridrih Nauman, Fondacija Konrad Adenauer i Fondacija Hajnrih Bel, o čemu svjedoči i poziv predstavnika opozicije u njemački Bundestag. Ovo je alarmantan znak. Prečesto su nepoželjne vlade morale da popuste jer nisu djelovale u interesu Zapada. Nastali ratovi, haos, siromaštvo i glad su direktna posljedica ovog miješanja. Vrijeme je da se završi ovo ciklično ludilo!

Aleksandar Vučić je još jednom, na izborima, dokazao da je državnik i lider kojem građani Srbije najviše vjeruju. Zbog čega toliko, Vučić smeta pojedinim regionalnim i inostranim faktorima i agenturama?

Suštinsko pitanje leži dublje: ne morate biti pristalica Vučićeve vlade da biste shvatili da zahtijevi demonstranata ne odražavaju stav većine u Srbiji. Prema istraživanjima, jasna većina u Srbiji – preko 70 odsto – odbacuje potčinjavanje smijernicama EU i SAD, kao i učešće u sankcijama Rusiji i priznavanje kršenja međunarodnog prava 1999. godine, kada je NATO odvojio Kosovo. Ovo osjećanje se jasno odražava na izborne rezultate. Ne smije se previdjeti da je Srbija – tačnije srpska politika – stalni trn u oku Zapadu jer odbija da igra u igri imperijalne moći. Srbija je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja se odupire destruktivnim ekonomskim sankcijama Rusiji, a samim tim i diktatu EU i NATO. Štaviše, Srbija održava trgovinske odnose ne samo sa Zapadom, već i sa zemljama BRIKS-a, posebno sa Kinom. Srbija ostvaruje sopstvene interese i suvereno odlučuje o svojoj energetskoj, ekonomskoj i spoljnoj politici. Nije slučajno da akteri iz država NATO-a od maja pozivaju na srpski „Majdan“ – poziv podstaknut dva tragična ubistva koja nisu povezana sa vladom. Kao što često biva, ovo nije ništa drugo do uobičajene igre imperijalne moći Zapada.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest