Несторовић: Многи живе од короне. Свиђа им се да траје још две-три године

Извор: Спутњик

Обраћање пулмолога Бранислава Несторовић након састанка

Многи живе од пројеката у вези са короном. Њима се свиђа да та корона траје још две-три године, да имају шта да раде, рекао је пулмолог др Бранимир Несторовић, члан Кризног штаба.

Др Бранимир Несторовић говорио је о свом оптимизму и резултатима Србије током пандемије у Јутарњем програму ТВ „Прва“.

„Ја сам био оптимистичан са доста разлога, испоставило се да су већина реални. Мислим да бисмо имали много бољи резултат да није било инцидента у Нишу. Од 200 умрлих, петина је одатле“, каже др Несторовић.

Додаје да „ми Срби имамо ту особину да попустимо у последњих пет минута утакмице“.

„Показало се да је то затварање на почетку била одлична ствар. Мени је много смешно кад хвале Шведску и њихов модел. Чак њихов епидемиолог каже да су се изненадили ширењем виру код старих. Нема ту изненађења“, рекао је он указујући на  број умрлих и оболелих у тој скандинавској земљи.

Несторовић не верује у други талас, и каже да вирус показује тенденцију слабљења.

Сматра да би неко ко би данас оболео од вируса корона имао минималне симптоме, али доктор наглашава и да ће половина пацијената на респиратору умрети.

„Сада када је вирус овако слаб–  смешно звучи – треба све пустити да се инфицирају. Сад је тренутак да сви који се нису инфицирали инфицирају. Вируси корона циркулише од децембра до априла. Ако се буде десио други талас, а не верујем да ће се десити, не разумем како може да буде јачи него први. Сада га знамо, знамо како се лечи… Први талас је био такав какав јесте јер нисмо имали никаквог искуства“, каже пулмолог који је и члан Кризног штаба.

„Убеђен сам потпуно да је вирус био код нас и у јануару. Била је Нова година, празници… Ми смо имали тешке пнеумоније“, каже Несторовић.

Београђани у реду испред апотеке.

Почетак епидемије је код нас, како каже, највероватније био крајем фебруара.

„Изгледа да су Италијани имали тешку сезону грипа, па су имали корону 1, да га тако назовем, па онда и Б, која је била још вирулентнија“, наводи др Несторовић.

Он тврди да је смртност већа, а да многе земље то не саопштавају.

„Углавном умањују. Нису умрли у болници, не улазе у статистику“, рекао је Несторовић, дајући као пример САД и Француску. Код нас не види разлога за лажне податке.

„У Хрватској, рецимо, много зависи од туризма. Тако и Грчка. САД су оптуживали да су повећавали бројеве јер имају приватне болнице, па су додавали“, дао је пример зашто би неке земље лажирале податке.

Говорећи о неслагањима у Кризном штабу, каже да га нема по питању мера које су донет.

Кроз шалу додаје: „Сад кад дође лепше, онда свађе“, али објашњава да би разлог томе био то што ни у једној књизи на свету нема затварања читавих држава.

Крф

„Ово је нешто потпуно ново. Неко ме је питао да ли сме да се купа у мору. То је потпуна параноја. Преко лета неће ништа бити“, истиче Несторовић.

Казао је да до 1. јуна неће бити позоришта, односно скупова у затвореном већих од 50 људи, а да се разговарало шта ће бити са фестивалима као што је „Егзит“.

Проценио је да ћемо поново моћи да се љубимо три пута када се поздрављамо од 15. јуна.

Несторовић додаје да је у овој фази важно да се у затвореном простору перу руке и носе маске.

Рекао је који су критеријуми за проглашење краја епидемије — потребно је да прође дупли период инкубације, да не буде ниједног случаја месец дана.

„Не знам ни како ће избори да буду 21. јуна. Како ћеш да знаш да је тај што је дошао – тај. Мислим да ће све после 1. јуна да буде по старом“, додао је пулмолог.

Фобија од крви крије скривени рефлекс закопан у нашем мозгу...

На питање која је једна ствар за коју би рекао да није добро урађена, истакао је респираторе.

„Оно где смо се сви прешли, то су респиратори. Показало се да код пацијената који су имали проблеме са згрушавањем крви, нису потребни. Онда смо установили у Француској да немају пнеумонију и не требају им респиратори. То је нешто, али то нисмо знали. Ја мислим да нема нешто да нисам прочитао више о том вирусу. Сад су постали контрадикторни, зависно од земље из које долазе. Тачно се види тај расцеп и у СЗО. Морам да кажем и нешто што није популарно. Многи живе од пројеката у вези са короном. Њима се свиђа да та корона траје још две, три године, да имају шта да раде“, закључио је др Несторовић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest