NETANJAHU: Uništenje Hamasa ćemo sprovoditi paralelno sa povratkom talaca

Foto: Jutjub printskrin/ Телевизија ФРОНТ
Najvažniji prioritet Izraela u Gazi je uništenje Hamasa, izjavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanjahu, dodavši da će se to sprovoditi zajedno sa povratkom talaca koje drži Hamas.

On je rekao da su oba ta cilja deo plana za prestanak rata koji je odobrio „najviši nivo“ njegove vlade, prenosi Rojters.

– Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu – rekao je Netanjahu.

Izraelski kabinet sinoć je u užem sastavu razgovarao o najnovijem prijedlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznijele SAD.

Prijedlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponovne izgradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti.

Portparol izraelske vlade Dejvid Menser citirao je danas premijera Benjamina Netnjahua koji je rekao da je američki predsednik Džozef Bajden objavio samo neke od detalja plana za obustavljanje rata u Gazi.

– Rat će biti zaustavljen radi povratka talaca, a onda ćemo nastaviti sa drugim razgovorima – rekao je Menser, citirajući Netanjahua.

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanjahua Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir zapretili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom odbrane Joavom Galantom i šefom ratnog kabineta Benijem Gancom, i „pohvalio spremnost Izraela da postigne dogovor i naglasio da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja“.

Prethodno je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da ukoliko Hamas pristane na predlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga koji je izneo predsednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

(RT Balkan)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest