Неутрални дух

Пише: Дијана Ћоровић

Не бих да заплашим овим насловом читаоце а ипак морам признати да и мене прође језив осјећај када се прича о духовима. Није пријатно слушати ни бити присутан касним вечерњим сатима када неко говори о духовима. Пробуде те приче код човјека неко чуло страха, неко чуло везано за ванземаљски, вантјелесни живот. Страх је редовна и пропратна појава код сваког бића. Може се јавити код људи, а може и код животиња. Шта да се ради, зато се ту често идентификујемо са животињама:“ Преплаши се као миш!; “Побјеже као срна!“ ; “Одлеће као птичица!“

Но, дух може бити и релативан појам.  Често чујем мајке када се брижно обраћају дјеци: “Блиједа си као дух. Јеси ли доручковала?“ Некад смо имали домаће задатке на теме типа: “ У духу наше вјере“ или “ Овоземаљски дух даваоца“ … Тако да ја од како читам и слушам могу закључити да се “дух“ одомаћио код нас од давнина. Дух је заузимао одувијек приоритетно мјесто над човјеком, јер му никада није доказана потпуна снага. Али многи људи вјерују да су духови носиоци неких јаких, већих сила којих се можда ваља и бојати.

Црногорски дух у том контексту би требао бити оличење части, чојстава и јунаштва. Црногорска историја се препознаје по духу јунака који су је сачували и у вјерском, географском, културном и националном наслијеђу. Замислите сада колико је духова изнијело Црну Гору до висина ових критеријума којима ми сада носимо одговорност. Да ли су њихови духови мирни и спокојни? Када виде и чују да се народ од цркве силом одваја, да је скоро сва земља  бијелом свијету распродата, да неписмени подучавају,  да од глади одбранити не могу, да омладина здрава права не ради, да Његоша тумаче неписмени послушници или  да “Краља Лира“ у “Илира“ крсте… Није ово земља какву су нам оставили. Нијесмо њихове стопе пратили. 

Систематски се кроз образовање почело гушити основно знање о нашим јунацима, њиховим подвизима. Постепено се систем образовања  почео штампати новим илустрацијама  ваљаних послушника владајућег режима који је све то потписао. Затим су сви јефтини послушници радили на неутралисању црногорског духа. Од образовања, преко институција система, до радних мјеста која су се чувала само за оне људе који су спремни да раде на даљем неутралисању једне земље…

Све тако тридесет година уназад док не постадоше туђи. Никад више своји. Никад више велики народ мале земље. Гдје су нам савремени  јунаци? Ко то предводи народ и гдје мисли да га народ прати овако гладан и сиромашан? Неутрални дух је надвладао разум многих у овој земљи. Неутрални разум се преноси са кољена на кољено. Неутрално зборе све што им се напише и неутрално живе своје успјехе и неуспјехе. Ушао је тај неутрални дух у многе људе који су се препали глади и пропасти. Опстају тако неутрални годинама, неутралишући све око себе. Црну Гору је надјачао тај дух неутралности већ деценијама. Све захваљујући владајућем режиму који је био покретач неутралног духа црногорског, а све под лозинком “да је вјечна“.

Како сада вратити земљи оно што јој је отето? Како пробудити црногорски дух код истих људи и остати доследан својој дједовини? Много година је рушено и табано начело црногорско све док неки нијесу и умрли а опет не стигоше доказати том народу кога прати. “Страх животу каља образ често. Ко на брдо, ак и мало стоји, више види но онај под брдом“. Све док се вјерски, хумано, образовно, часно и поштено не успењемо, наш ведри црногорски дух  неће моћи да надвиси неутрални.

One thought on “Неутрални дух

  1. „Много је тога између неба и земље мој сине Хамлете о чему људски ум не може ни појмити“ Шекспир
    Свети Дух и духови свјетлости али и таме су у поднебесју а човјек ради љубави и завјета Сина Логоса даје човјеку да бира чак и између добра и зла.Колика је љубав Свете Тројице безгранична и надвремена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest