Није вријеме за враћање уобичајеним навикама

Вријеме читања 2 минута

„Није вријеме за враћање уобичајеним навикама“, поручио је Симовић.

Милутин Симовић

Пред нама су дани када морамо слушати струку, поручио је на конференцији за новинаре потпредсједник Владе и предсједник Националног координационог тијела Милутин Симовић.

Он је казао је да је иза нас захтјевна фаза којој смо одговорили прије свега одговорним односом грађана, широком укљученошћу и ефикасним радом бројних институција, пратећи и уважавајући све препоруке струке.

„Пред нама су дани када и даље и до краја морамо сви без резерве слиједити савјете струке. Пред нама је вријеме у којем и даље морамо реаговати брзо и снажно да бисмо и даље сачували оно што је највећа вриједност сваке државе – здравље и животи грађана“, казао је Симовић.

Повољна епидемиолошка ситуација дала нам је за право да почнемо са ублажавањем донесених мјера, а припремамо се и за нова ублажавања, истакао је Симовић.

„Принцип је био и биће јасан – поштовање мјера до њиховог ублажавања или укидања. У супротном, мјере ће се морати продужавати и пооштравати, а то нико не жели. Ми вјерујемо да ћемо захваљујући наставку високог нивоа разумијевања и одговорности грађана постепено али сигурно, или у правцу ублажавања. У случају пораста броја новоинфицираних бићемо спремни на брзу реакцију и доношење нових одлука. Морамо заједно да радимо на ублажавању социјалних и економских посљедица ове епидемије“, поручио је он.

Погледај слику на Твитеру

Безбједан прелаз у нову реалност нема алтернативу и подразумијеваће постепено ублажавање мјера, при чему ће одлуке бити темељене на процјенама ризика које направи струка, поручио је Симовић.

Нагласаио је да је након ублажавања мјера регистрован „забрињавајуће неодговоран однос“ оних који прижају услуге грађанима.

„Због тога је већ дат налог надлежним инспекцијама за ажурније и ефикасније поступање. Овакво понашање угрожава наше планове за опуштање мјера и оживљавање економије, и то нећемо дозволити.

„Није вријеме за враћање уобичајеним навикама“, поручио је Симовић.

Ако епидемиолошка ситуација буде под контролом, друга фаза ублажавања мјера планирана је за 4. мај.

„Омогућиће се рад продавница текстила, обуће, техничке робе, грађевинског материјала, занатских радњи и сервиса, фризерских и козметичких салона, фитнес центара, књижара, стоматолошких ординација, ауто школа, рентакар услуга, музеја и галерија, и могуће још других дјетатности“, казао је Симовић.

Симовић је упутио саучешће породицама које су изгубиле своје најближе у епидемији коронавируса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest