Никад више туриста на Жабљаку, цијене најниже откад постоји скијалиште

“Ми биљежимо највећу посјећеност у посљедњих пет година. Црногорски грађани, због затворених граница, нијесу одлазили у иностранство на зимовање већ су изабрали своју државу, што се и те како позитивно одразило на зимску сезону”, објаснио је Томић

Упркос пандемији коронавируса, скијалиште Савин кук на Жабљаку биљежи највећу посјећеност у посљедњих пет година.

Како кажу за Дневне новине, због вишемјесечног затварања граница домаћи туристи су били принуђени да зимују у Црну Гори, те стога и не чуди свакодневни велики број љубитеља снијега на Жабљаку.

Поред црногорских, на Савином куку има и руских туриста.

“Туриста из других држава нема, изузев Руса који су остали да живе у Црној Гори”, казао је за Дневне новине директор Туристичког центра Дурмитор Милутин Томић..

“Ми биљежимо највећу посјећеност у посљедњих пет година. Црногорски грађани, због затворених граница, нијесу одлазили у иностранство на зимовање већ су изабрали своју државу, што се и те како позитивно одразило на зимску сезону”, објаснио је Томић.

Занимиљива је, додаје, чињеница да су цијене на скијалишту никад ниже.

“Градња скијалишта Савин кук је трајала од 1989. до 1992. године. Изграђене су двије двосједне жичаре које воде са полазне станице са 1.515 до 2.222 метра надморске висине. Касније су изграђена још три ски-лифта. У односу на овај поменути период слободно можемо рећи да су цијене услуга на скијалишту Савин кук најјефтиније од постанка скијалишта”, истакао је Томић за Дневне новине.

Скијалиште располаже са шест скијашких терена, али се налази и у УНЕСКО зони заштите.

“Управо због тога се одустало од изградње нових зичара, ски-лифтова као и туристичких објеката. Још 2017. године расписан је тендер за изградњу нове шестосједне жичаре са 4,5 километара нових скијашких терена, урађен је пројектни задатак за вјештачко осњежавање и урађен је пројекат за изградњу 1,5 километара нових скијашких терена. Али ради негативних смјерница које је донио УНЕСКО, од тих пројеката се одустало”, каже Томић.

Он додаје да је скијалиште Савин кук је у саставу привредног друштта Туристички центар Дурмитор, а власник 100 одсто имовине је Инвестиционо-развојни фонд Црне Горе.

“Треба да се ураде поменути пројекти који су заустављени, а најбитнија ствар је урадити проширење скијалишта Савин кук са новим инсталацијама, вертикалног транспорта као и вјештачко осњежавање јер посљедњих сезона нисмо имали довољно природног снијега”, рекао је Томић.

Панорамске туре, ноћно скијање…

На скијалишту Савин кук је, истиче Томић, могуће користити услуге ски-школе, а за сваког посјетиоца који не скија, осим угоститељских објеката, ту је панорамска вожња са двије двосједне жичаре.

“Полази се са станице која се налази на 1.515 метара надморске висине и иде до непосредне близине врха Кулина, одакле се пружа невјероватан поглед на Црно језеро и комплетан масив Дурмитора”, каже Томић.

Поред тога, додаје, ту је и стаза за ходање на крпљама од скијалишта Савин кук до Црног језера, обиљеженом стазом у дужини од шест километара. На подножју скијалишта постоји уређена стаза за нордијско скијање у дужини 2,5 километара.

“У понуди нудимо и ноћно скијање на ски-стази Сноуборд од 600 метара, која је у читавој дужини опремљена рефлекторима”, закључио је Томић.

One thought on “Никад више туриста на Жабљаку, цијене најниже откад постоји скијалиште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *