Нико се не јавља да замијени Меденицу: И Шћепановић поднио оставку

И раније, током бројних конкурса на важним позицијама у правосуђу, кандидати су чекали посљедњи дан како би доставили пријаву Судском савјету

Весна Меденица

Два дана прије краја јавног конкурса – још нико није поднио кандидатуру на оглас Судског савјета како би замијенио Весну Меденицу на челној позицији Врховног суда.

Вијестима” је у Секретаријату Судског савјета потврђено да кандидатура још нема…

“Сходно закону попуњене и потписане пријаве кандидата се подносе Судском савјету у року од 15 дана од дана објављивања огласа. До данас овом органу није пристигла ниједна пријава”, одговорено је јуче из Секретаријата Судског савјета, који је 31. децембра 2020. године, дан након одласка Весне Меденице, расписао јавни конкурс.

И раније, током бројних конкурса на важним позицијама у правосуђу, кандидати су чекали посљедњи дан како би доставили пријаву Судском савјету.

Ко ће замијенити Весну Меденицу, која 13 година била на челној позици у правосуђу, од велике је важности за цијели судски систем, који су протекле готово двије године обиљежили спорни неуставни избори на три или више мандата на челним позицијама унутар правосуђа.

За предсједника Врховног суда може бити биран кандидат који има радно искуство од најмање 15 година као судија или државни тужилац, али и да се одликује професионалном непристрасношћу, високим стручним и моралним квалитетима… Након окончања конкурса, Судски савјет је дужан да сачини листу кандидата који испуњавају законом прописане услове за избор и тај списак доставља се Општој сједници Врховног суда ради обављања разговора са пријављеним кандидатима.

Након интервјуа на некој од општих сједница Врховног суда – тајним гласањем утврђује се предлог за избор предсједника Врховног суда.

Избор најбољег кандидата мора имати јасно образложење, након чега се доставља Судском савјету који обавља нови интервју. “Судски савјет, на основу обављеног интервјуа и предлога, доноси одлуку о избору предсједника Врховног суда”, пише у Закону о судском савјету и судијама.

И Шћепановић поднио оставку

Осим за челну позицију у правосуђу, у току су и избори за предсједника основних судова у Плаву и Котору, након одласка Хилмије Сујковића и Бранка Вучковића, који су незаконито трошили трећи, односно, осми мандат на тим позицијама.

“До сада нико званично није подносио пријаве ни за та два мјеста”, пише у одговору Секретаријата Судског савјета.

Судски савјет ових дана расписаће и јавни конкурс за избор и предсједника Основног суда у Бару јер је досадашњи шеф тог суда Горан Шћепановић поднио оставку на ту функцију пошто је и он незаконито користио 3. мандат.

“Тачно је да је Горан Шћепановић, предсједник Основног суда у Бару, 12. јануара 2021. године, поднио оставку Судском савјету на ту функцију”, пише у одговору “Вијестима”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *