Николић (ДПС): Подршка иницијативи Уре, Влада ЦГ сигурно пада

Посланик ДПС-а Андрија Николић саопштио је да ће та партија с обје руке подржати иницијативу Грађанског покрета УРА за гласање о неповјерењу Влади Црне Горе, наводећи да очекује да ће она бити оборена у црногорском парламенту.

Дан пада актуелне владе биће почетак оздрављења демократије у Црној Гори: Николић у студију ТВЦГ Дан пада актуелне владе биће почетак оздрављења демократије у Црној Гори: Николић у студију ТВЦГ
Он је у Јутарњем програму ТВЦГ рекао да је убијеђен да ће актуелна влада изгубити повјерење у црногорском парламенту.

„Сагласност да би ова влада требало да падне постигли смо давно нас 40 посланика опозиције. Требао нам је још једна глас да преиспитамо њено повјерење и коначно је оборимо. Сада се појавио Грађански покрет УРА и ЦИВИС и вјерујем да ћемо успјешно привести тај посао крају“, рекао је Николић.

Дан пада актуелне владе, како је рекао, биће почетак оздрављења демократије у Црној Гори.

Да се вратимо на исправан пут

Николић подсјећа да су исту иницијативу о изгласавању неповјерења влади, какву је ових дана подијела УРА, из опозиције кандидовали одмах након 30. августа.

„Већ тада смо рекли да дајемо бланко подршку извршној власти која ће остати на стратешком курсу проевропског развоја без да учествујемо у тој влади. Било би срећније да је тад већ прихваћена та иницијатива, јер не бисмо изгубили годину и по дана у синхронизованој девастацији Црне Горе“, рекао је Николић.

Истиче да им није стало до тога да ли ће или неће бити у мањинској влади: „Стало нам је да се вратимо на исправан пут и то је наш кључни политички приоритет“.

Коментаришући тешке ријечи међу припадницима актуелне владајуће већине, Николић оцјењује да је то потврда нездравог односа у власти.

„Ријеч је о најбољој потврди да је ово једна несинхронизована владајућа већина која нема шансу да се договори и да је најбољи пут да се крене у неки даљи демократски развој Црне Горе, да ова влада изгуби повјерење у парламенту“, наводи Николић.

У односу на формирање мањинске владе, како је рекао Николић, свој став ће ДПС саопштити кад за то дође вријеме. Ситуација је, каже, на политичкој сцени толико динамична да се мијења из дана у дан, па не журе да саопште одлуке о питањима за која није извјесно какав ће бити њихов карактер

Он каже да је у Црну Гору у посљедњих годину и по дана, посебно за вријеме љетње сезоне, улазио ко је хтио, без контроле, а под плаштом економског оздрављења.

„А економског оздрављења не да није било, него смо свједоци да су порасле цијене животних намирница, да имамо пораст незапослености. Све то нас учвршћује у увјерењу да је вријеме ове владе прошло“, сматра Николић, наводећи да су и институције у блокади.

Имао је кад Кривокапић да смијени Абазовића

Сматра да је иницијатива премијера Здравка Кривокапића за смјену потпредсједника Дритана Абазовића „недорасла и неозбиљна“.

„Имао је кад Кривокапић да смјењује Абазовића и за потпредсјендика да предложи Милојка Спајича. Наш циљ је пад ове владе, руководићемо се тиме, и неће нас водити симпатије према Кривокапићу, односно Абазовићу“, каже Николић.

Влада, како је рекао, никад није имала политичку хемију, а вријеме је показало да су окупљени на идеји анимозитета према ДПС-у са ороченим трајањем.

„У терминалној смо фази болести владе, у којој се виде сви њени унутрашњи недостаци. Видјели сте тешке ријечи које су пале јуче, то се најбоље слика кроз односе тима који никад није функционисао на начин да је емитовао потребну зрелост и функционалност“, рекао је Николић.

Оцјену ДФ-а да је на сцени прекрајање избоне воље грађана, те да је најбоље формирати техничку владу која би припремила ванредне изборе, Николић коментарише овако: „Прекрајање изборне воље грађана се десило 30. августа. Гласачи Уре који су одлучивали о мандатима те коалиције, и на крају им повјерели четири мандата, су суверенистички гласачи доминантно. Ако то узмемо у обзир, зачуђујуће је да су ти гласови завршили на олтару оних који се боре против грађанских вриједности“.

Техничка или мањинска влада

Заокрет који сада прави Ура, како каже Николић, представља повратак на неке позиције за које смо цијенили да им Ура припада прије 30. августа.

Николић каже и да није на њему да су суди је ли техничка влада поштеније рјешење од мањинске коју предлаже Ура: „ДПС је имао двије идеје. Прва су били избори, а ако они нијесу опција, постојала је идеја о политичкој влади“.

Увјерења је да би политичка влада била оптималнија верзија удруживања проевропских снага, те да би дала ефикасније одговоре на изазове са којима се Црна Гора суочава.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest