NISAM TE MOGAO SAČUVATI Brano Mićunović dao čitulju Giški: „Zauvijek tvoj brat…“ (FOTO)

Kontroverzni crnogorski biznismen Brano Mićunović dao je čitulju povodom trideset dvije godine od smrti Đorđa Božovića Giške, osnivača i komadanta Srpske garde koji je na današnji dan 1991. godine poginuo na ratištu u Gospiću.

Mićunović je napisao da slijedi Giškine puteve i da će to činiti sve dok se ponovo ne sretnu i zagrle.

“Vrijeme ne liječi, vrijeme svakim svojim danom ređa Tebe u meni – iznova. Svaki dan iznova. Ovozemaljskim putevima pratim i vjerno slijedim Tvoje puteve, sve do dana kada ćemo se ponovo sresti i zagrliti kao najrođeniji – kao nekad”, piše u čitulji koju je Mićunović objavio.

Giška je rođen 1955. godine u Peći, a sa porodcom je sve do 1964 godine živeo u Inđiji, nakon čega se sa majkom i sestrom preselio u Beograd.

Već kao mlad dolazi u sukob sa zakonom a više puta je bio u zatvoru gde je vrijeme prekraćivao čitajući knjige, zbog čega je ubrzo pročitao sve knjige iz zatvorkse biblioteke. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, a planirao je da završi i teologiju, ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stranih jezika.

Po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim, sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gdje ga je u borbama mogao pobijediti samo Žorž Stanković. U jednoj uličnoj tuči izboden je nožem, a ranjavanje je preživio zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Družio se sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem čime biva upleten u svijet kriminala. Giška je to ovako opisao:

-“Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vrijedan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim djevojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka… Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom”.

Božović je 1991. osnovao formaciju Srpska garda zajedno sa Branislavom Matićem Belim. Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića, a Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mjesec ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

(24sedam)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest