НКТ: Од сјутра дозвољене свадбе и сахране

Национално координационо тијело одлучило је да у складу са препорука Института за јавно здравље од сјутра 1. јуна дозволи улазак у Црну Гору грађанима из 26 земаља, и то без карантина и самоизолације, ако је стопа активних случајева КОВИД 19 мања од 25 на 100 000 становника у држави из које странац долази.

Душко Марковић, данас (Фото: Влада Црне Горе/Twitter)

Национално координационо тијело одлучило је да у складу са препорука Института за јавно здравље од сјутра 1. јуна дозволи улазак у Црну Гору грађанима из 26 земаља, и то без карантина и самоизолације, ако је стопа активних случајева КОВИД 19 мања од 25 на 100 000 становника у држави из које странац долази. Ријеч је о становницима Словеније, Исланда, Хрватске, Словачке, Швајцарске, Албаније, Аустрије, Норвешке, Монака, Косова, Њемачке, Грчке, Мађарске, Данске, Литваније, Летоније, Азербејџана, Луксембурга, Босне и Херцеговине, Бугарске, Израела, Сјеверне Македоније, Ирске, Чешке, Финске и Естоније.

Са овим дозвољен је ваздушни и поморски саобраћај, а на снази остаје и досадашња мјера о генералној авијацији.

“Држављанима Црне Горе и странцима са сталним или привременим боравком у нашој земљи који улазе у Црну Гору из држава у којима је потврђена стопа активних случајева обољелих од корона вируса већа од 25 на 100.000 становника одређује се мјера стављања у самоизолацију или карантин у трајању од 14 дана. Особама код којих је ПЦР тестирањем на САРС-КоВ-2 добијен негативан резултат теста на нови корона вирус, мјера самоизолације и карантина укида се након 14 дана”, појашњено је недавно из НКТ-а.

Промет робе за потребе Црне Горе као и транзит робе остаје несметан, уз посебне мјере здравственог надзора, у складу са препорукама Института за јавно здравље.

Дозвољена јавна окупљања, свадбе, сахране, спортска такмичења

НКТ је такође, на предлог Института за јавно здравље одлучило да од сјутра свим врстама окупљања, на отвореном и у затвореном простору, на јавним мјестима, укључујући и свадбена весеља, сахране, као и на спортским такмичењима може да присуствује до 200 особа, преноси ЦдМ.

На поменутим окупљањима биће обавезно поштовање мјера физичке дистанце од најмање два метра. На спортским такмичењима обавезна је дезинфекција реквизита за тренинге, такмичења и турнире и предмета које спортисти заједничко користе.

Дозвола за дискотеке, играонице, биоскопе, позоришта

Такође, дозвољен је рад дискотека, барова и ноћних клубова, барова као и дјечјих играоница у складу са упутством Института за јавно здравље као и рад биоскопа, позоришта и дјечјих вртића.

Иако је из НКТ-а саопштено да је дозвољен и рад вртића, ипак они ће бити отворени тек у четвртак 4. јуна, а не сјутра како су многи схватили одлуку НКТ-а.

Вртићи почињу са радом у четвртак

Јавне предшколске установе почињу са радом од четвртка, 4. јуна. Приватне предшколске установе могу почети са радом од сјутра, уколико су испуниле све услове и препоруке Института за јавно здравље, саопштено је из Министарства просвјете.“Спроводе се завршне припреме за безбједан долазак дјеце: припрема просторија те набавке и дистрибуције дезинфекционих средстава. Напомињемо да у свим предшколским установама у Црној Гори има око 22 000 уписане дјеце, те, иако је велика могућност да број који ће се вратити у вртиће буде мањи, образовни систем и установе се морају озбиљно и одговорно припремити за прихват све дјеце”, наводе у Министарству просвјете.

Биће у функцији све јавне васпитне јединице које су биле и прије ступања на снагу привремених мјера, али ће рад бити организован тако да се поштују препоруке надлежних здравствених установа. Како објашњавају, оне се односе како на организацију уласка и изласка из објекта и просторија, тако и на организацију самог рада са дјецом, те мјере предострожности код особља, родитеља и дјеце.

Од сјутра раде шалтери МУП-а

Подручне јединице и филијале за грађанска стања и личне исправе у Министарству унутрашњих послова почеће са радом у понедјељак, 1. јуна 2020. године, по устаљеном радном времену, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Поједина истекла документа важе до 1. јула

Саобраћајне дозволе као и дозволе за стални и привремени боравак и рад странаца, којима је рок важења истекао важиће до 1. јула ове године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest