НКТ ради незаконито, одговорност ће бити на Влади

ГОСТОВАО У ВИЈЕСТИМА У ПОЛА СЕДАМ
Кривокапић: АНБ да буде деполитизована, имам чврсто рјешење за министра финансија
Када је у питању Закон о слободи вјероисповијести, Кривокапић је казао да треба допустити струци да нађе најбоље рјешење


Агенција за националну безбједност (АНБ) треба да буде деполитизована, са професионалцима, а не у интересу било које партије или једног човјека, казао је мандатар за састав Владе, Здравко Кривокапић, у вечерашњем гостовању у Вијестима у пола седам на ТВ Вијести.

Кривокапић је казао да има „чврсто рјешење“ када је у питању позиција министра финансија, али није желио открити о коме је ријеч.

Он је истакао да су досадашње поруке из партија нове власти, када су у питању позиције у сектору безбједности, биле изјаве поијединаца које нису обавезујуће ни за мандатара, ни за три чланице које треба да крену у конкретизацију договора за састав Владе. Казао је и да досад „нико није исказао своје жеље“ када су у питању кључне позиције у сектору безбједности.

Кривокапић је казао да је направљен динамичан план када је у питању формирање Владе, са којим су сви упознати, те да ће свака три дана имати неку новину која би требало да донесе резултате.

Он је рекао да до сада немају ниједан конкретизован предлог, али да ће имати највјероватније у уторак ујутро. „Направићемо анализу, усаглашавање…“ – додао је Кривокапић.

Он је истакао да ће три коалиције водити седам кругова преговора, и да ће у другом кругу бити прецизно дефинисани принципи и критеријуми.

„Ја нисам бунар жеља“, рекао је Кривокапић, истакавши да предложени кандидати морају превасходно бити одраз договора и да буду компетентни и доказани у свом пољу.

Струка да нађе најбоље рјешење за Закон
На питање да ли је неопходна промјена Закона о слободи исповијести у цјелини, Кривокапић је казао да је његов лични став да у доношењу закона није било добре намјере, те да зато у цјелости није обар. „Али то не значи да се не може поправити на начин како је предлагала УРА и можда неко из савјета за правна питања Митрополије. Допустимо струци да се нађе најбоље рјешење“.

Кривокапић је поручио да Црна Гора треба да остане грађанска држава.

Када су у питању вјерски обреди у јавним установама, попут недавног у Општини Будва, истакао је да не може бити „адвокат“ тамошњег руководства, те да питање треба упутити њима.

Поводом недавног позива грађанима да се моле за митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је оболио од Ковида-19, Кривокапић је рекао: „Нисам знао како једном црквеном великодостојнику искажем било шта у корист његовог здравља него да молитвом помогнем“.

Подсјетио је на случај када је православни свештеник позван у амерички Конгрес да очита молитву свима у Конгресу. „Да ли је то проблем? Ја мислим да није, него је проблем наша визура којом желимо да све изокренемо.“

„НКТ ради незаконито, одговорност ће бити на Влади“
Кривокапић је рекао да су посвећени проблематици актуелне епидемије коронавируса, те да ће одговорност на том пољу убудуће бити на Влади, а не на Националном координационом тијелу које, како је казао, тренутно ради незаконито јер „таква институција не постоји“.

Рекао је да су водили интензивне разговоре о инфраструктури која се односи на болницу за инфективне болести, како би релаксирали капацитете Клиничког центра.

Ђукановић показао спремност да сарађује
Кривокапић је, поводом недавних разговора са предсједником Милом Ђукановићем, који га је ове седмице предложио за мандатара, рекао да је Ђукановић исказао спремност да сарађује на свим питањима која могу бити проблематична за нову Владу.

На питање да ли вјерује да Ђукановић неће правити опструкције, Кривокапић је казао како вјерује „да кад неко нешто каже, да ће одржати ријеч“.

Кривокапић је додао, говорећи о синоћњем разговору са европским комесаром Оливером Вархељијем, да се нико са иностраних адреса не мијеша у састављање Владе, али да постоје препоруке да се задржи добар курс.

„То значи да та влада буде довољно компетентна да може да се носи са великим изазовима описаним у Извјештају Европске комисије“, додао је.

One thought on “НКТ ради незаконито, одговорност ће бити на Влади

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest