Нови начин финансирања здравства за већину непознаница, у Влади оптимистични

Foto: pogled.me

Како ће се убудуће финансирати здравствени систем, с обзиром на измјене које предвиђа програм „Европа сад“, полемисали су посланици. Због најаве да ће од 1. јануара бити укинути доприноси за здравствено осигурање, негодовала је већина посланика, упркос оптимистичним изјавама представника Владе.

Foto: pogled.me

Грађани нема потребе да брину, јер је приједлог закона о обавезном здравственом осигурању усклађен са буџетом за наредну годину, и пројектом Европа сад, поручила је посланицима министарка здравља јелена Боровинић Бојовић, уз напомену да ће грађани и убудуће моћи да рачунају на све здравствене услуге.

„У односу на важећи закон измијењене су одредбе којима се уређује статус осигураника, односно основи, као и финансирања здравственог осигурања које ће се у цјелости финансирати из државног буџета“, казале је министарка.

Идеја да се од 1. јануара укину доприноси за здравствено осигурање, и поред оптимистичних изјава из Владе, наишла је на негодовање већине посланика. Тврде да је модел финансирања из доприноса био много сигурнији.

„Још увијек ми није све разјашњено, како ће се убудуће финансирати здравствени систем, до краја не знам да ли је било добро рјешење да се баш у ово вријеме ковид кризе иде на тај радикалан потез. Али одговорност је на Влади, они тврде и стоје иза тога“, казала је посланица ПзП и потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак.

Посланик ДПС-а Иван Митровић је казао да у тој партији мисле да ће доћи до озбиљног поремећаја у систему здравстеног осигурања.

„Овај закон ће завући руке у џепове грађана Црне Горе. И посебно ће завући руке у џепове пензионера, јер они највише користе терапије“, казао је Митровић.

Потпуно укидање здравственог осигурања велику штету нанијеће и Фонду здравства, мисле у опозицији. Из Уједињене Црне Горе поручују, ипак, да гдје има воље има и начина.

„Ми имамо са 130 милиона проблем, а одлучујемо сад ћемо да обезбиједимо 350 милиона из пореза“, казао је посланик СД Борис Мугоша.

Владимир Добричанин из Уједињене Црне Горе је истакао да уколико се квалитетно наплате порези, уколико се сузбије сива економија, спријечи све оно што је одливало десетине и стотине милиона из буџета, могуће је, није немогуће.

За разлику од здравственог осигурања, посланици нијесу имали много недоумица када су расправљали о приједлогу Закона о медицински потпомогнутој оплодњи, који ће обезбијети могућност за добијање потомства свим паровима који не могу очекивати да ће доћи до трудноће природним путем и другим поступцима лијечења. Да га треба усвојити били су једногласни.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest