NOVI SKANDAL U HRVATSKOM SABORU! Poslanik uzvikivao ustaške pokliče, nakon čega je pozvao poslanike DPS-a u posetu

Foto: Fejsbuk printskrin/HRT

Nastavlja se bura u Hrvatskoj koju je podiglo izglasavanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u crnogorskom Parlamentu. Dok zvanični Zagreb i dalje razmišlja kakav će biti njihov diplomatski odgovor na Rezoluciju, pojedini gradonačelnici već preduzimaju konkretne korake i pozivaju poslanike DPS-a i svih onih koji nisu glasali za Rezoluciju u posjetu.

„Crna Gora ne smije biti pašaluk (po) četnika Aleksandra Vučića“, poručio je gradonačelnik Sinja Miro Bulj pozivajući 40 crnogorskih poslanika koji nisu glasali za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, u posjetu tom gradu.

„U Crnoj Gori ima još čojstva, to je pokazalo 40 poslanika. Ja ih pozivam da posjete našu Hrvatsku. Da dođu kod mene u Sinj na Sinjsku alku jer njihovo čojstvo i slobodarski duh u Crnoj Gori ne smije umrijeti”, kazao je Bulj u govoru pred hrvatskim Saborom.

Ipak, kakav je karakter poslanika koji poziva crnogorske parlamentarce najbolje se vidi u njegovom izlaganju od prošle godine. On je tada svoje izlaganje u parlamentu završio izvikivanjem ustaškog pozdrava „za dom spremni“, kada je i izbačen iz sale jer je vrijeđao predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

On je poslanicima stranaka u vlasti zamjerio usvajanje predloženih izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po skraćenom postupku. Predlog je, između ostalog, predviđao dramatično povećanje kazni, od 700 do 4.000 evra, za isticanje fašističkih simbola, klicanja ustaškog pozdrava i širenje lažnih informacija.

Prije toga Bulj je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmjena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava „za dom spremni“, za što ga je Jandroković kaznio s dvije opomene.
Foto: Jurjub prointskrin/
IvanPernarTV
Bulj tu, međutim, nije stao, nego je tražio u ime Kluba Mosta pauzu od deset minuta pa je ponovio sve skupa, dodajući da je ustaški pozdrav legitiman među braniteljima i pozvao zastupnike HDZ-a Đakića i Deura da ne glasaju za ovaj zakonski predlog kojim će se, tvrdi on, uvesti drakonske kazne i ukinuti sloboda govora, pa u  priču ubacio lažne vijesti, koronavirus i rat u Ukrajini da bi govor završio usklikom „za dom spremni“ i mirno sjeo na svoje mjesto.

Reagovao je Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazavši Bulju da je uvrijedio najveći dio branitelja koji se nikada nisu identifikovali s pozdravom „za dom spremni“, jer su se borili za slobodnu Hrvatsku, a ne za ustašku tvorevinu.

Milorad Pupovac (SDS S) rekao je da je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava „za dom spremni“ za vrijeme rasprave u Saboru, kao što je to učinio Bulj, teška uvreda kao i poziv na mržnju i nasilje, za šta ga je napao Željko Sačić (HS) da vrijeđa branitelje.

Jandroković je tada konstatovao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

Sandra Benčić (Možemo) je rekla da promovisanje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u saboru mora da se kazni oduzimanjem riječi, a ne samo opomenom, jer vređa i hrvatski i druge narode te poziva na mržnju i nasilje.

U ponovljenom javljanju Bulj je rekao da je on govorio isključivo o Domovinskom ratu, kao i da su i stranci ginuli pod HOS-ovim znakom i pozdravom.

– Ja sam bio na pravoj strani dok je bio Domovinski rat, a ti nisi bio gdje je trebalo da budeš i nećeš mi soliti pamet svaki put – kazao je Jandrokoviću na šta mu je ovaj konačno dao i poslednju, četvrtu opomenu što znači izbacivanje iz sabornice.

Iz sabornice su izbačeni i Krešo Beljak (HS S) koji je, tvrdi Jandroković, Bulju dok je izlazio iz iz klupe dovikivao: „Ostani Miro, ostani“, kao i Željko Sačić (HS) koji je kasnije, za vrijeme pauze, zajedno s Beljakom, krenuo prema Jandrokoviću da se, kako je kazao predsjednik sabora, fizički obračunaju s njim.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest