Нови ужас у Немачкој: Појавио се токсични муљ, пријети колера

Поплаве које су погодиле дјелове западне Европе убиле су најмање 189 људи, а стотине се и даље воде као нестале. Десетине хиљада људи напустило је домове, а многи још увек немају приступ електричној енергији и води за пиће.

фото: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Поплаве, изазване рекордним кишама, прво су захватиле дјелове Западне Немачке, а затим суседне Белгије и Холандије. Након што се ниво воде ријеке Мас попео на ниво који у последњих стотину година није виђен у суботу, неколико подручја на југу Холандије и даље је у евакуацији.

Само у граду Венлу, смјештеном тик уз ријеку, 10.000 људи морало је да напусти своје домове. Након повлачења воде, Њемци се сада суочавају са великим наслагама блата и токсичним муљем које би могло потакнути нови талас епидемија.

Поплаве у Немачакој - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
фото: спутник

„То значи да постоји велики ризик да се људи заразе од готово свега, теоретски би могло бити чак и колере и полиомијелитиса“, каже хигијеничар Клаус-Дитер Застров за Билд.

„Морате рачунати са свим болестима. Снабијдевање чистом водом је сада изузетно важно“, додаје Застров.

извор: спутник

One thought on “Нови ужас у Немачкој: Појавио се токсични муљ, пријети колера

  1. Ништа од Немачке екологије, откуд сад код њих токсични муљ?
    Вероватно нису стигли да га пошаљу код нас, заједно са Директивом свог еколошког централног комитета о укидању термоелектране Пљевља.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest