„Обала несанице“ и у Будви – Четврта по реду промоција романа Милана Кнежевића у великој сали Академије знања, у петак, 3. децембра

Четврта по реду промоција романа Милана Кнежевића, „Обала Несанице“ („Штампар Макарије“, Београд, 2021.), биће одржана у Будви, у ЈУ Народна библиотека Будве, у великој сали Академије знања, у петак, 3. децембра са почетком у 19 часова.

Овај по много чему контроверзни роман, писан у духу најбоље традиције магичног реализма, досад је изазвао значајну пажњу наше културне јавности, а по оцјени критике један је од најбољих у Црној Гори током посљедњих десет година. Роман је досад промовисан у Српској кући у Подгорици, затим на 15. Међународном подгоричком сајму књига и образовања (Делта цитy), и у Никшићу, у великој сали Никшићког позоришта, а након Будве слиједе и промоције у Црној Гори и региону.
На промоцији у Будви о књизи ће говорити Милан Кнежевић, Желидраг Никчевић, проф. др Драган Копривица, и издавач и књижевник, Радомир Уљаревић.
У пратећем, музичком дијелу програма наступиће дуо: Душица Кордић (виолина) и Никола Вучковић (клавир).
Ријеч је о надахнуто написаној књизи, у којој аутор, по матрици искусних сатиричара, понирући у прагове свјесног и подсвјесног, разоткрива феномен диктатуре кроз њену клишетски понављану матрицу на свим меридијанима. Стога је ова књига обиљежила и наше минуло вријеме и протекла друштвена турбулентна збивања.
Узевши за мјесто радње имагинарну државицу на афричком, црном континенту, Обалу Несанице, Кнежевић на упечатљив начин прави вивисекцију успона и пада једног црначког диктатора, типског владара, који манипулише масама и историјом, окружен црначком свитом манипуланата, спремних да учине све за себе, и ништа за црначку обесправљену нацију, и да се бескрупулозно декларишу као власници власти Обале Несанице, уз асистенцију међународних мешетара, креатора новог свјетског поретка на стари бјелосвјетски начин.
Роман је писан језгровито, а сјајан хумор и сатира доминирају у свјетлу сентенце да се човјек најбоље опрашта од прошлости и грехова смијехом, којим се од гротескних слика брани као најбољим терапеутским средством.
У августу ове године Кнежевићу је додијељена угледна награда Књижевног друштва Косова и Метохије, „Велика Грамата“, највеће признање за књижевно стваралаштво и очување српског језика и културе за 2021. годину. Кнежевић је члан УКЦГ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest