Обрадовић подржао мјештане МЗ Калудра у блокирању путева

„НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ КОНЦЕСИОНАРУ ДА ИЗВЛАЧИ ШУМСКУ ГРАЂУ“
Обрадовић подржао мјештане МЗ Калудра у блокирању путева
„Примјетно је да наведена фирма појачава динамику експлоатације шуме на том простору након 30. августа, што нарочито оставља сумњу на законитост пословања, а уједно појачава револт мјештана. Више је него очигледно да постоји директна веза између убрзане сјече шуме последњих недеља и периода формирања власти, односно процеса промјене владајуће гарнитуре. Вјероватно да концесионар жели да у пуном капацитету искористи добијене повољности од одлазеће власти, уз свијест о бројним незаконитостима и бојазни скорашње провјере од стране независних институција и одузимања истих“ – казао је Обрадовић


Предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић (Демократе) у потпуности је подржао мјештане Мјесне заједнице Калудра који су јуче и данас блокирали путеве у том селу и не дозвољавају концесионару да извлачи шумску грађу.

Он је казао да као предсједник Скупштине општине Беране изражава пуно разумијевање према мјештанима Мјесне заједнице Калудра, који се, како је рекао, годинама боре за своја права и указују на очигледне незаконитости у поступцима концесионара ДОО ”Никола”.

„Примјетно је да наведена фирма појачава динамику експлоатације шуме на том простору након 30. августа, што нарочито оставља сумњу на законитост пословања, а уједно појачава револт мјештана. Више је него очигледно да постоји директна веза између убрзане сјече шуме последњих недеља и периода формирања власти, односно процеса промјене владајуће гарнитуре. Вјероватно да концесионар жели да у пуном капацитету искористи добијене повољности од одлазеће власти, уз свијест о бројним незаконитостима и бојазни скорашње провјере од стране независних институција и одузимања истих“ – казао је Обрадовић.

Да постоје бројне незаконитости у пословању наведене фирме, тврди предсједник СО Беране, потврђују судске пресуде из претходних година у које је имао увид.

„Наиме, концесионар који годинама уназад прави проблем мјештанима и који систематски експлоатише шумско богатство, у поступку добијања концесије фалсификовао је елементарне услове који се односе на број запослених, што се и помиње у пресуди којом је Управни суд Црне Горе поништио рјешење Министарства пољопривреде и руралног развоја. Упркос томе, поменути концесионар и даље несметано експлоатише Калударске шуме“ – каже Обрадовић.

Он додаје да је систематско уништавање шуме пропраћено непоштовањем ограничења тежине терета на путевима, чиме се путни правци, укључујући и оне који воде до домова мјештана Калудре, потпуно уништавају, па концесионар поред директне, причињава и индиректну штету уништавајући елементарне услове за живот мјештана.

„Већ деценијама привилеговани тајкуни користе параполитички систем који је свих ових година грађен како би им омогућио да на легалан начин отимају од грађана. Сијеку се хиљаде кубних мерата грађе у шумама на сјеверу, док се локално станивништво расељава због немогућности да обезбиједи иоле пристојне услове за живот, експолататори су стекли енормно бигатство. Уплашени промјенама које су дошле, користе вакум који је настао у процесу преузимања власти како би посјекли што више стабала и остварили што већу добит“ – рекао је Обрадовић.

Према његовим ријечима, мјештани су се више пута до сада обраћали надлежним институцијама, а њихов данашњи излазак на пут није жеља да крше законе већ покушај да укажу на животне проблеме са којима се свакодневно суочавају.

„Очекујем да ће ускоро независне институције ове државе коначно стати на пут онима који не поштују ни државу, ни општину, ни грађане, нити нашу природу, већ поштују само свој џеп. Грађани заслужују правду и право на живот достојан човјека 21. вијека“ – казао је Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial