ОД ПЕТКА УЛАЗ У СРБИЈУ БЕЗ ТЕСТИРАЊА И САМОИЗОЛАЦИЈЕ ПУТНИЦИ КОЈИ БУДУ „ЗДРАВСТВЕНО СУМЊИВИ“ БИЋЕ ПОД НАДЗОРОМ

ОД ПЕТКА УЛАЗ У СРБИЈУ БЕЗ ТЕСТИРАЊА И САМОИЗОЛАЦИЈЕ ПУТНИЦИ КОЈИ БУДУ „ЗДРАВСТВЕНО СУМЊИВИ“ БИЋЕ ПОД НАДЗОРОМ

Текст обрадила: Марија Вешовић

фото: novosti.rs

Кризни штаб за борбу против корона вируса упутиће Влади Србије предлог да се од петка укине обавезно тестирање и самоизолација приликом уласка у земљу, сазнаје „Блиц“. Влада Србије на сутрашњој седници одлучиваће о овој мери.

– Препорука Кризног штаба је да од петка не буде потребан ПЦР тест за улазак у Србију, како за држављане Србије, тако и за држављане других земаља – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Број заражених у Србији, после скока новооболелих због локалног жаришта у Врању, сада је у драстичном паду. Најновије тестирање показује да је број оболелих у Србији, у односу на тестиране, испод један одсто – прецизније 0,6%, што се сматра не само одличним резултатом, већ се Србија креће ка потпуном крају епидемије. Ипак, још увек није проглашен крај епидемије и сви треба да се придржавамо основних мера – ношење маски, држање дистанце…

Према сазнањима “Блица” на Кризном штабу који је данас одржан разматрана су два модела која се односе на улазак у Србију. По првом од петка би требало укинути тестирање и самоизолацију за све који улазе у Србију, дакле и за наше држављане и за странце. Други предлог био је да се од петка укине за регион, а од 1. јула за све путнике у Србију.

Влади Србије је, ипак, упућена препорука да се либерализује режим уласка у Србију за све од петка, али ће коначну реч ипак имати Влада Србије. Како сада ствари стоје, за улазак у Србију неће бити потребан тест и тестирање на корону, већ ће сви који су „здравствено сумњиви“ бити под епидемиолошким надзором. На Кризном штабу је саопштено да би од 1. јуна већина земаља у региону могла да укине тестирање на Ковид19. Уколико се у нашој земљи епидемија буде кретала у жељеном и очекиваном правцу, практично једина мера која ће остати је – самопроцена свих ризика.

Како “Блиц” сазнаје, РФЗО ће објавити жиро-рачун тако да ко жели да уради тестирање у институцијама јавног здравља и домовима здравља може то да уради. Према данашњим разговорима на Кризном штабу ниједан тест не би требало да кошта преко 6.000 динара.

Извор: https://www.blic.rs/vesti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest